20 Years of MTV Europe: "Η Ιστορία του MTV στην Ευρώπη"!

Γενέθλια μέρα για το δίκτυο του MTV, μια και σαν σήμερα 1η Αυγούστου 1981 και 1987 αντίστοιχα, πρωτοξεκίνησε να εκπέμπει το κανάλι του MTV σε Αμερική και Ευρώπη, επηρεάζοντας κάθετα την μουσική βιομηχανία. Η έναρξη του Ελληνικού MTV για τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη του 2008, παράλληλα με το MTV Search να τρέχει σε όλη την Ελλάδα, για την αναζήτηση των υποψήφιων παρουσιαστών VJ`s! Μας δίνει το ερέθισμα για ένα ταξίδι στην ζώνη Clarke και την ιστορία της μουσικής τηλεόρασης με βάση τα τοπικά και θεματικά κανάλια του MTV στην Ευρώπη...
Στο πλήρες άρθρο περιλαμβάνεται ‘η πρεμιέρα του MTV στην Ευρώπη’, ‘οι πρώτες τοπικές και θεματικές εκδόσεις καναλιών MTV’, ‘τα πρώτα εξειδικευμένα θεματικά κανάλια MTV’...κ.α., που διανθίζονται με στιγμιότυπα και έξτρα αναλυτικές πληροφορίες....
Nicolas A.


Η Ιστορία του MTV στην Ευρώπη 1987-2007 και οι VJs του MTV Europe...
Γενέθλια μέρα για το δίκτυο του MTV, μια και σαν σήμερα 1η Αύγουστου 1981 και 1987, πρωτοξεκίνησε να εκπέμπει το κανάλι του MTV σε Αμερική και Ευρώπη (αντίστοιχα), επηρεάζοντας κάθετα την μουσική βιομηχανία.


MTV Salonica - Η επίγεια αναλογική μετάδοση του MTV στα 80s! (Δίαυλος 21 - Φιλίππειο)...
Η έναρξη του Ελληνικού MTV τον Σεπτέμβρη του 2008, μας δίνει το ερέθισμα για ένα ταξίδι στην ζώνη Clarke και την ιστορία της μουσικής τηλεόρασης με βάση τα τοπικά και θεματικά κανάλια του MTV στην Ευρώπη. ... Όπως, ‘η πρεμιέρα του MTV στην Ευρώπη’, ‘οι πρώτες τοπικές και θεματικές εκδόσεις καναλιών MTV’, ‘τα πρώτα εξειδικευμένα θεματικά κανάλια MTV’...κ.α., που διανθίζονται με στιγμιότυπα δορυφορικών εκπομπών και έξτρα αναλυτικές πληροφορίες για την εκπομπή τους στην Ευρώπη.
Nicolas A.




Η πρεμιέρα του MTV στην Eυρώπη:
MTV Europe: Την 1η Αυγούστου 1987 θα κάνει πρεμιέρα δορυφορικά στην Ευρώπη το πολυαγαπημένο MTV Europe! Με το γνωστό βιντεοκλίπ Money for nothing των Dire Straits να τρέχει στην έναρξη του καναλιού και τον Sting να τραγουδά ως δεύτερη φωνή ‘I Want My MTV’.
Το MTV Europe θα αγαπηθεί ιδιαίτερα από την Ελληνική νεολαία , μια και το 1988 ξεκινά η επίγεια αναμετάδοση του καναλιού σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις, μέσω των δήμων και της ΕΡΤ.
Οι VJs του MTV Europe: Steve Blame, Simone Angel, Ray Cokes, Paul King, Kristiane Backer…κ.α., θα γίνουν διάσημοι στην χώρα μας παίζοντας με τις ελληνικές λέξεις στις εκπομπές τους, ενώ οι ελληνικές διαφημίσεις θα στηρίξουν οικονομικά το MTV Europe στην πρώτη περίοδο!
Τον Φεβρουάριο του 1989 το MTV Europe χάνεται προσωρινά από τις οθόνες μας, μια και αλλάζει δορυφόρο εκπέμποντας πλέον από τον ιστορικό Astra 1Α – 19Ε, δύσκολης λήψης για την χώρα μας. Στην Θεσσαλονίκη η λήψη αποκαθιστάται σύντομα από την ΕΡΤ, ενώ στην Αθήνα το σήμα του καναλιού μεταφέρεται προσωρινά με γραμμή του ΟΤΕ, μέσω Κέρκυρας. Μέχρι την εγκατάσταση του γιγαντιαίου 12μετρου παραβολικού πιάτου του MTV στον Υμηττό, που θα γίνει και θέμα στις εφημερίδες της εποχής(Έψιλον-Ελευθεροτυπία…κ.α.).




Στις 13 Φεβρουάριου 1990, το Ευρωπαϊκό MTV περνά στην πλήρη ιδιοκτησία της Viacom, που είναι και η μητρική εταιρεία του Αμερικανικού MTV, ενώ η πρόσβαση στο κανάλι μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη.



Στις 12 Μάιου 1992 το MTV Europe ξεκινά την εκπομπή του και από δεύτερο feed στις 19.2Ε, αυτή την φορά από τον δορυφόρο Astra 1Β, ευκολότερης λήψης για την χώρα μας (με τα δεδομένα της εποχής).
Το οποίο και θα αποτελέσει αργότερα το Γερμανικό feed του καναλιού. Τέσσερα τετράμετρα παραβολικά πιάτα εγκαθίστανται στην συνέχεια από την ΕΡΤ για την λήψη του MTV, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Ρόδο. Όμως η Κρατική ΕΡΤ κάτω από τον ασφυχτικό κλοιό της ιδιωτικής τηλεόρασης, αδυνατεί να εκπληρώσει τις συμφωνίες της, έτσι σιγά σιγά οι επίγειες αναμεταδόσεις του MTV αρχίζουν να εξαφανίζονται. Ενώ για όλους μας ουσιαστικά αρχίζει το ταξίδι για την αναζήτηση του MTV, μέσω των προσωπικών συστημάτων απευθείας δορυφορικής λήψης… Παράλληλα το MTV Europe(καθώς γιγαντώνεται), ως ενεργό κανάλι διοργανώνει αλλά και συμμετέχει σε σημαντικές εκδηλώσεις που αφορούν την νεολαία, αλλά και καμπάνιες γύρω από σημαντικά θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το έιτζ, την ειρήνη ενάντια στον πόλεμο…κ.α..



Οι πρώτες τοπικές και θεματικές εκδόσεις:
VH-1 Europe: Στις 30 Σεπτεμβρίου 1994 ξεκινά το πρώτο θεματικό κανάλι του MTV, το Ευρωπαϊκό VH-1 που θα κάνει μόδα τα 80s στην Ευρώπη, ενώ το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς διοργανώνονται στο Βερολίνο, τα πρώτα MTV Europe Music Awards. Σήμερα το VH-1 εκπέμπει σε πάρα πολλές τροχιακές θέσεις για λογαριασμό των περισσοτέρων συνδρομητικών πλατφορμών, ακολουθώντας την συνταγή ποπ ανάμικτα με καινούργιες και παλιές παραγωγές, ολίγον So 80s και ενδιαφέροντα αφιερώματα το Σαββατοκύριακο. Το κανάλι μεταδίδεται παρέα με το MTV Europe και από την Ελληνική πλατφόρμα Nova στις 13E.

VH-1 Deutschland: Τον Μάρτιο του 1995 με την έλευση του δυνατού δορυφόρου Hot Bird 13E, ξεκινά η Γερμανική έκδοση του VH-1 Deutschland (γνώριμο στην Θεσσαλονίκη από την τότε αναμετάδοση του καναλιού, από το τοπικό κανάλι Πανόραμα TV), το οποίο και θα παραμείνει ελεύθερο μέχρι και την 1η Ιούνη 1995. Σημαντική ημερομηνία για την ιστορία της δορυφορικής τηλεόρασης, μια και το MTV Europe μπαίνει πρώτο στην ψηφιακή εποχή και θα είναι ουσιαστικά το πρώτο ψηφιακό multiplex καναλιών που εκπέμπει στην Ευρώπη, μέσω του ιστορικού Hot Bird 1 από τις 13E. Το VH-1 Deutschland αν και δεν υπάρχει πλέον, θεωρείται ως το καλύτερο VH-1 που πέρασε ποτέ από τις οθόνες μας. Μια και ο ανταγωνισμός στην Γερμανική αγορά με τα κανάλια του ομίλου VIVA, οδηγεί από τις 1η Μαΐου 2001 στην πλήρη αντικατάσταση του από το κανάλι MTV2 Pop. Που επίσης έχει περάσει στην ιστορία της μουσικής τηλεόρασης, μια και τον Σεπτέμβρη του 2005 θα έχει αντικατασταθεί από το Γερμανικό παιδικό κανάλι Nick!

MTV Central:
Το Γενάρη του 1996 στο Μουσικό Φεστιβάλ MIDEM των Κανών, ανακοινώνεται επίσημα για πρώτη φορά ότι το ενιαίο MTV Europe θα σπάσει σε τέσσερις τοπικές εκδόσεις:
MTV UK + Ireland, MTV Central (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία), MTV Southern (Ιταλία) και MTV European (για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως: Βέλγιο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ρουμανία…κ.α.). Εξάλλου η νέα ψηφιακή τεχνολογία εκπομπής σε DVB-S/Mpeg-2 επιτρέπει απόλυτα τις νέες εξελίξεις, που προσωρινά αξιοποιούνται με την διαφοροποίηση των καναλιών ως προς τις τοπικές διαφημίσεις.

Στην ανάπτυξη των νέων τοπικών και θεματικών καναλιών συντελεί σημαντικά και η ανάπτυξη των ψηφιακών συνδρομητικών πλατφορμών στην Ευρώπη μέσα στην χρονιά του 1996. Έτσι στις 6 Μαρτίου 1997 ξεκινά οριστικά η ιστορία των τοπικών MTV, με την έναρξη του Γερμανικού MTV Central, που ως γνωστών αποτελεί ως σήμερα την ναυαρχίδα ελεύθερης εκπομπής τοπικών MTV στην Ευρώπη (το βίντεο από το Γερμανικό Select MTV - 2001, με την VJ "Anastasia", την Ελληνίδα Αναστασία Ζαμπουνιδου από τη Θεσσαλονίκη!)…

MTV One UK + Ireland: Στις 1 Ιούλη 1997, ακολουθεί η τοπική έκδοση για Βρετανία και Ιρλανδία MTV UK + Ireland, που το καλοκαίρι του 2007 θα μετονομαστεί σε MTV One. Το οποίο και εκπέμπει δορυφορικά από την πλατφόρμα του Sky Digital-28.2Ε, με το 90% του προγράμματος του να είναι νεανικές σειρές και ριαλιτυ, μια και το μουσικό πρόγραμμα καλύπτεται πλέον 100% από τα οκτώ θεματικά κανάλια της MTV Networks, που επέρχονται στην ιστορική μας αναδρομή.



Τα περισσότερα τοπικά και θεματικά κανάλια του MTV, παράγουν σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα τους στο Λονδίνο (εκτός του Γερμανικού MTV), ενώ και η ψηφιακή πολυπλεξία τους προς τον δορυφόρο γίνεται 100% από τα κεντρικά του Λονδίνου (εκτός του Ιταλικού MTV). Αντίστροφα, τα πιο πρόσφατα τοπικά και θεματικά κανάλια πρεμιέρας μετά το 2002, εκπέμπονται απευθείας από τις χώρες για τις οποίες προορίζονται, ενώ παράλληλα διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό μουσικού προγράμματος.



MTV Italia (MTV Southern):
Στις 1η Αυγούστου 1997 γιορτάζονται τα 10 χρόνια MTV Europe, που σύντομα θα μετονομαστεί σε MTV European, ενώ από τις 1η Σεπτέμβρη 1997 λανσάρεται η Ιταλική έκδοση MTV Southern, σε συνεργασία αρχικά με το επίγειο Ιταλικό κανάλι Rete A. Το Ιταλικό MTV θα διατηρήσει για αρκετά χρόνια τα παλιά γραφικά του MTV Europe, μέχρι να μετονομαστεί σε MTV Italia. Ενώ μέχρι και σήμερα συνεχίζεται η ελεύθερη εκπομπή του καναλιού από τον δυτικό δορυφόρο Atlantic Bird 12.5W, για την τροφοδοσία του δικτύου αναμεταδοτών εθνικής εμβέλειας στην γειτονική χώρα μέσω του TMC2. Καθώς και από τις 13Ε, κωδικοποιημένα για λογαριασμό του Sky Italia.

MTV Nordic: Στις 5 Ιουνίου 1998 λανσάρεται το MTV Nordic για τις Σκανδιναβικές χώρες, η μόνη όαση στην αναλογική-D2Mac-εποχή, μετά και την οριστική διακοπή της επίγειας μετάδοσης του MTV στη χώρα μας. Τον Μάιο του 2005 κάνει πρεμιέρα το MTV Denmark, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού με τα Σκανδιναβικά μουσικά κανάλια The Voice, που οδηγούν στο σπάσιμο του MTV Nordic στα τέσσερα. Ενώ ακολουθούν τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, τα κανάλια MTV Sweden, MTV Norway και MTV Finland. Οι Σκανδιναβικές εκδόσεις MTV εκπέμπουν από τις πλατφόρμες Canal Digital-1W και Viasat-5E.

MTV Russia: Στις 25 Σεπτεμβρίου 1998 λανσάρεται το MTV Russia, που θα αποτελέσει τον προπομπό των τοπικών εκδόσεων στην Ανατολική Ευρώπη. Περίπου ένα χρόνο μετά, στις 14 Αυγούστου 1999 γιορτάζονται τα γενέθλια του Ρωσικού MTV, με την περίφημη συναυλία των Red Hot Chilli Peppers στην κόκκινη πλατεία με τους 250.000 θαυμαστές. Σήμερα το MTV Russia εκπέμπει σε ελεύθερη εκπομπή από τον ανατολικό δορυφόρο Yamal 90E και κωδικοποιημένα μαζί με την ειδική έκδοση VH1 Russia από την δορυφορική πλατφόρμα NTV Plus-36E. Ενώ από το καλοκαίρι του 2007, δεν ανήκουν πλέον στον όμιλο της MTV Networks.

Τα πρώτα εξειδικευμένα θεματικά κανάλια:
MTV Two: Η γενιά εξειδικευμένων θεματικών καναλιών του MTV ξεκινά ουσιαστικά τον Οκτώβρη του 1998, με την δορυφορική εμφάνιση του καναλιού MTV2(αρχικά ως Μ2) από την τροχιακή θέση 37,5W, για την τροφοδοσία καλωδιακών δικτύων. Το νέο κανάλι ξεκινά με χαμηλό προφίλ και αργότερα θα μετεξελιχθεί στον σύγχρονο Ροκ ογκόλιθο του MTV, με τις καλύτερες εκπομπές όπως: 120 Minutes, Take Over, MTV Live…κ.α, ενώ το 2007 μετονομάζεται σε MTV Two. Το κανάλι είναι ενταγμένο στις περισσότερες ευρωπαϊκές πλατφόρμες, όπως: Sky Digital-28.2Ε, Tecnhisat/MTV Unlimited Pack-19.2E, Cyfra+ και N στις 13Ε…κ.α.

VH1 Classic UK: Την 1η Ιούλη 1999 κάνουν πρεμιέρα στην Βρετανική καλωδιακή τηλεόραση τα θεματικά κανάλια VH1 Classic UK, MTV Base και MTV Extra/MTV Dance. Ενώ τον Οκτώβρη του 1999 εντάσσονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Sky Digital, που διψά για νέα θεματικά κανάλια μέσω του δορυφόρου Astra 28.2E. Το πολυαγαπημένο VH1 Classic παίρνει την σκυτάλη από το αρχικό VH1 Europe και μετεξελίσσεται σε ένα ατελείωτο jukebox επιτυχιών, κυρίως από τα 70s και τα 80s. Με πάρα πολλά αφιερώματα εβδομαδιαίως, στην Βρετανική έκδοση του καναλιού…

MTV Base UK: Το MTV Base είναι το πρώτο κανάλι στην Ευρώπη που προωθεί αποκλειστικά την μαύρη μουσική του σήμερα και του χθες, κυρίως από την Αμερικάνικη σκηνή. Στις καλύτερες εκπομπές του καναλιού ανήκουν, οι εκπομπές που επιμελείται ο DJ Trevor Nelson όπως: The Lick, Lick Shot Classics, Trevor Meets…κ.α. Από τις 7 Μαρτίου 2008, το MTV Base εκπέμπει αποκλειστικά για τις αγορές της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

MTV Hits (MTV Extra): Η πρώτη έκδοση του καναλιού το 1999 ξεκινά ως MTV Extra/MTV Dance, παίζοντας ετεροχρονισμένα το πρωί επιτυχίες και την νύχτα αποκλειστικά βιντεοκλίπ από την χορευτική σκηνή. Η επιτυχία του καναλιού οδηγεί την MTV Networks στην απόφαση αντικατάστασης του από το εξειδικευμένο ποπ κανάλι MTV Hits, στις 1η Μαΐου 2001. Το οποίο και παίζει κυρίως νέες κυκλοφορίες από την δισκογραφική αγορά, μέσα από εκπομπές όπως: Nothing But Hits, Spanking New Music…κ.α.


MTV Dance:
Ταυτόχρονα το MTV Dance αποκτά αυτονομία, μια και λανσάρετε ως ξεχωριστό κανάλι στις 20 Απριλίου 2001, μετά και την απρόσμενη επιτυχία του στην Βρετανία. Αρχικώς για λογαριασμό του Sky Digital -28.2Ε, ενώ από τις 7 Μαρτίου 2008 εκπέμπει και στην υπόλοιπη Ευρώπη από καλωδιακές και δορυφορικές πλατφόρμες. Η χορευτική σκηνή σήμερα εκτυλίσσεται σε 24ωρη βάση μέσα από εκπομπές όπως MTV Dance by Day, Non-Stop Party, MTV Dance by Night …κ.α.




Η συνέχεια των τοπικών και θεματικών εκδόσεων:
MTV France: Η συνέχεια των τοπικών εκδόσεων έρχεται στις 10 Ιούνη 2000 με το Γαλλικό MTV, το οποίο έρχεται στην Γαλλική αγορά για να αντιμετωπίσει τους ισχυρούς ομίλους μουσικών καναλιών MCM, M6 Μusic και NRJ. Η συνταγή ψυχαγωγικού προγράμματος του Βρετανικού MTV ακολουθείται και από το MTV France, αφού μουσικά υποστηρίζεται από επτά διαφορετικά θεματικά κανάλια Βρετανικής και Γαλλικής παραγωγής, στην Γαλλική πλατφόρμα CanalSat-19.2Ε!

MTV και VH1 Polska: Η πολωνική αγορά αποκτά στις 8 Ιουλίου 2000 το MTV Polska σε συνεργασία με το πολωνέζικο μουσικό κανάλι Atomic TV, εναντίον του νέο εμφανιζόμενου τότε ανταγωνιστικού καναλιού Viva Polska. Στο τέλος της χρονιάς λανσάρεται στην Πολωνική αγορά το MTV Classic, που αργότερα θα μετονομαστεί σε VH1 Polska (Δεκ.2005), παίζοντας προγράμματα του αρχικού VH-1 Europe. Όλες οι πολωνικές εκδόσεις καναλιών εκπέμπουν και από τις τρεις δορυφορικές πλατφόρμες Cyfra+, Polsat και N στις 13Ε. Από το καλοκαίρι του 2007, η Βαρσοβία αποτελεί την βάση για τις υπηρεσίες των καναλιών VH1, VH1 Classic και MTV European. Ενώ και η επερχόμενη Ευρωπαϊκή έκδοση υψηλής ευκρίνειας MTVN HD (MTV Live HD) εντός 2008, θα έχει και πάλι έδρα την Βαρσοβία!

MTV Espania: Στις 10 Σεπτεμβρίου 2000, ενεργοποιείται για λογαριασμό της δορυφορικής πλατφόρμας Digital+ στις 30W και 19.2E. Η έκδοση του Ισπανικού MTV αποτελεί μια από τις πιο μουσικές τοπικές εκδόσεις MTV στην Ευρώπη,. Με καλύτερη την νυχτερινή ζώνη του καναλιού 02-0400, όπου οι τίτλοι εκπομπών παραπέμπουν στα γνωστά της θεματικά κανάλια MTV Dance, MTV Base, MTV 2…κ.α.


MTV NL και TMF: Στις 12 Σεπτεμβρίου 2000 κάνει πρεμιέρα το Ολλανδικό MTV στην καλωδιακή πλατφόρμα UPC. Τον Απρίλιο του 2001 το ολλανδικό και φλαμανδικό TMF, περνά στην οικογένεια του MTV, ενώ από τις 31 Οκτωβρίου 2002 υπάρχει διαθέσιμη στις 28.2Ε και η Βρετανική έκδοση του TMF. Έτσι δεν αργεί η ενεργοποίηση νέων θεματικών καναλιών για την Ολλανδική αγορά πρώτα στην καλωδιακή τηλεόραση, όπου το καλοκαίρι του 2004 κάνουν πρεμιέρα τα ολλανδικά ψηφιακά κανάλια TMF Party (για την Techno, Trance και House μουσική σκηνή), TMF NL(για την Dutch Folk και Pop σκηνή) και το Καλοκαίρι του 2006 προστίθεται το MTV Brand: New NL (για την εναλλακτική μουσική σκηνή). Ενώ μέχρι το τέλος του 2007 θα λανσαριστούν τα μουσικά κανάλια TMF Pure (για την R&B σκηνή), Nick Hits(νεανικές επιτυχίες) και η πρώτη έκδοση υψηλής ευκρίνειας TMF Live HD (περιλαμβάνοντας κυρίως τοπικές παραγωγές όπως TMF Awards, TMF Cafés, Palm Live Sessions και συναυλίες συγκροτημάτων, αλλά και τις αντίστοιχες HD παραγωγές MTV Unplugged, VH1 Storytellers και MTV Europe Music Awards). Αντίστροφα στην δορυφορική πλατφόρμα Canal Digitaal-19.2E, έχουν αρχικά προστεθεί τα Βρετανικά θεματικά κανάλια MTV Τwo, MTV Base, MTV Hits, VH1 και VH1 Classic και μετέπειτα MTV NL και MTV Music.

VH1 UK: Στις 1η Μάιου 2001 γίνεται πλήρης διαχωρισμός μεταξύ VH1 UK (για Βρετανία και Ιρλανδία) και VH1 European (για την υπόλοιπη Ευρώπη). Το VH1 UK εκπέμπει αποκλειστικά από το Sky Digital-28.2Ε και περιλαμβάνει σημαντικές εκπομπές όπως VH1 Loves Great Music με επιτυχίες από το παρελθόν και το σήμερα. Το χιουμοριστικό μουσικό τηλεπαιχνίδι γνώσεων Never Mind The Buzzcocks, με την συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών και αρκετά αφιερώματα το Σαββατοκύριακο.

MTV Romania: Η συνεχεία των τοπικών εκδόσεων αρχίζει και αγγίζει τα Βαλκάνια, μια και τον Ιούνη 2002 λανσάρεται το MTV Romania, που αποτελεί και το πρώτο Βαλκανικό MTV! Το οποίο και συναντάμε μαζί με αρκετά θεματικά κανάλια του MTV, σε πέντε δορυφορικές πλατφόρμες της Ρουμανίας, όπως: Dolce-39E, Max TV-5E/16E, Focus Sat-0.8W, Digi TV-1W και Boom TV-4W.

MTV Portugal: Τον Ιούλη του 2003 είναι η σειρά του πορτογαλικού MTV, με έντονο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, αφού συμπληρώνεται μουσικά από τα αλλά θεματικά κανάλια του MTV. Το MTV Portugal συναντάμε στις δορυφορικές πλατφόρμες TV Cabo, ΜΕΟ-30W και TV Tel-9E.

MTV Flux (VH2): Tο καλοκαίρι του 2003 προβλέπεται καυτό με το λανσάρισμα στην Βρετανία του εναλλακτικού καναλιού VH2, το οποίο μετά από τρία χρόνια λειτουργίας θα αντικατασταθεί οριστικά τον Σεπτέμβρη του 2006, από το νεανικό αμφίδρομο κανάλι MTV Flux για λογαριασμό πάντοτε του Sky Digital-28.2Ε. Το MTV Flux θα αντικατασταθεί στις αρχές του 2008 από την ετεροχρονισμένη έκδοση MTV One +1.

MTV Brand:New και MTV Hits Italia: Στην Ιταλία τον Οκτώβρη του 2003 λανσάρονται για λογαριασμό του Sky Italia-13Ε, τα ιταλικά θεματικά κανάλια MTV Brand: New και MTV Hits Italia. Το MTV Brand: New προωθεί την εναλλακτική ροκ και ηλέκτρο σκηνή, ενώ μεταδίδει και αρκετές παραγωγές του MTV Two. Το MTV Hits Italia προωθεί την ποπ ιταλική και διεθνή σκηνή, σε συνδυασμό με ψυχαγωγικές εκπομπές του Ιταλικού και Αμερικανικού MTV.

VIVA: Το 2004 μπαίνει στο προσκήνιο η εξαγορά του Γερμανικού δικτύου VIVA, έτσι το 2005 βρίσκει τα κανάλια VIVA και MTV στην ίδια οικογένεια μέσω της μητρικής Viacom.
Το VIVA Germany εκπέμπει ελεύθερα από τις 19.2Ε και περιλαμβάνει πολλά ψυχαγωγικά προγράμματα αμερικάνικης παραγωγής, αλλά και μουσικά αφιερώματα το Σαββατοκύριακο. Σημαντικές εκπομπές τρέχουν το σαββατοκύριακο, όπως οι εκπομπές Club Rotation, Retro charts…κ.α. Ενώ το έξτρα κανάλι VIVA Plus αντικαταστάθηκε τον Ιανουάριο του 2007, από το ψυχαγωγικό κανάλι Comedy Central. Παράλληλα, υπάρχει η ελεύθερη πολωνική έκδοση Viva Polska στις 13Ε, με πολλές μουσικές εκπομπές όπως, Planet Viva, Dance Charts…κ.α. Όπως και η αντίστοιχη Ουγγρική έκδοση Viva Hungary, η οποία εκπέμπει κωδικοποιημένα μέσω της δορυφορικής πλατφόρμας UPC TV-19.2Ε. Τέλος υπάρχουν μερικές καλωδιακές εκδόσεις του καναλιού για τις αγορές, όπως η Ελβετία, η Αυστρία…κ.α.

MTV Adria:
Τον Σεπτέμβρη του 2005 κάνει πρεμιέρα το δεύτερο Βαλκανικό MTV, σε ελεύθερη εκπομπή από τον δορυφόρο Amos 4W. Το MTV Adria απευθύνεται αποκλειστικά στις Σλαβόφωνες χώρες: Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Σκόπια (ΠΓΔΜ). Εναλλακτικά το MTV Adria εκπέμπει και από τις δορυφορικές πλατφόρμες Total TV-16E και Digi TV-1W. Έτσι το MTV κατεβαίνει πλέον νοτιότερα στα Βαλκάνια, μια και έπεται συνεχεία…


MTV Trax και MTV Music: Λίγο πριν κλείσει η χρονιά του 2005, εμφανίζονται τα πρώτα μουσικά κανάλια που παίζουν non-stop επιτυχίες, χωρίς διακοπές από διαφημίσεις.
Τα κανάλια MTV Trax (για Βρετανία και Ιρλανδία) και MTV Music (για την υπόλοιπη Ευρώπη), εκπέμπουν για λογαριασμό των καλωδιακών δικτύων και της κινητής τηλεφωνίας (Mobile TV). Παράλληλα, το MTV Music συναντάμε και στις δορυφορικές πλατφόρμες TV Cabo-30W, Canal Digitaal-19.2E,…κ.α.

VH1 Classic European: Στις 30 Νοέμβρη 2005 γίνεται διαχωρισμός μεταξύ VH1 Classic UK(Βρετανία και Ιρλανδία) και VH1 Classic European (υπόλοιπη Ευρώπη) και η ευρωπαϊκή έκδοση εντάσσεται στα κανάλια που παίζουν ασταμάτητα μουσικά βιντεοκλίπ, χωρίς διακοπές από διαφημίσεις! Το VH1 Classic European θεωρείται ίσως το καλύτερο θεματικό κανάλι του MTV, κάτι που στοιχειοθετείτε και από μια πρόσφατη δημοσκόπηση γνωστής Γερμανικής Ιστοσελίδας…, αλλά και από τις εκπομπές που παίζουν καθημερινά από το κανάλι, όπως: We Are The 80s, VH1 Vintage, The Rock Show…κ.α. Το κανάλι φυσικά συναντάμε στις πλατφόρμες MTV Unlimited Pack-19.2E, Dolce-39E, Canal Digitaal-19.2E…κ.α.


MTV Idol και MTV Pulse: Το ίδιο διάστημα κάνουν την εμφάνιση τους στην Γαλλική αγορά, τα θεματικά κανάλια MTV Idol και MTV Pulse για λογαριασμό της δορυφορικής πλατφόρμας CanalSat-19.2Ε. Το MTV Idol παίζει βιντεοκλίπ από την Γαλλική και Διεθνή Ποπ σκηνή, από τα κλασικά 70s μέχρι και σήμερα. Με σημαντικές εκπομπές όπως Jukebox Idol , Jukebox 80's, L'année où…κ.α. Αντίστροφα το MTV Pulse ακολουθεί περισσότερο τα 00s, κυρίως από την Γαλλική και διεθνή Ροκ - ηλέκτρο σκηνή. Τα δυο Γαλλικά κανάλια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν μέχρι το τέλος του 2008 και από τις 13Ε, οπού υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί η οριστική μεταφορά των Γάλλων συνδρομητών του TPS στην τροχιακή θέση 19.2Ε.

Qoob: Μετά από μια δοκιμαστική περίοδο λανσάρεται στην Ιταλική αγορά το αμφίδρομο κανάλι νέας γενιάς Qoob, κυρίως για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Το Qoob(πρώην ΜΤV Flux), σε συνεργασία με τον Ιταλικό ΟΤΕ, αποκτά οριστική υπόσταση την άνοιξη του 2006. Παίζει ασταμάτητα τις αμφίδρομες επιθυμίες των μελών του, κυρίως από την ευρύτερη εναλλακτική σκηνή της μουσικής, γι` αυτό το λόγο και κατατάσσεται στα πιο ενδιαφέροντα μουσικά κανάλια στην ζώνη Clarke. Η ελεύθερη εκπομπή του καναλιού Qoob, αποτελεί βασικό λόγο λήψης του δυτικού δορυφόρου Atlantic Bird 12.5W, από τους περισσότερους μουσικόφιλους.

Οι πρόσφατες τοπικές και θεματικές εκδόσεις:
MTV Estonia, MTV Latvia και MTV Lithuania: Η χρονιά του 2006 φέρνει στις χώρες της Βαλτικής τα τοπικά κανάλια MTV Estonia, MTV Latvia και MTV Lithuania, που αποχαιρετούν τον Σεπτέμβρη του 2006 οριστικά το MTV European.

MTV Türkiye: Ενώ τον Οκτώβρη του 2006 λανσάρεται το MTV Türkiye, το οποίο και αποτελεί το τρίτο κατά σειρά Βαλκανικό MTV. Σε ελεύθερη εκπομπή από τις 42E και ταυτόχρονα κωδικοποιημένα από την πλατφόρμα Digiturk-7E . Η έναρξη του Τουρκικού MTV, κυοφορεί τις εξελίξεις για μια αντίστοιχη Ελληνική εκδοχή του MTV.

MTV Ukraine: Κάτι που επιβεβαιώνεται λίγες μέρες πριν κάνει πρεμιέρα το Ουκρανικό MTV, με την συμφωνία Ομίλου Ρέστη με την Viacom (για την δημιουργία του Ελληνικού MTV εντός 2008). Στις 24 Αυγούστου 2007 εμφανίζεται στους δέκτες μας το MTV Ukraine σε ελεύθερη εκπομπή από τον δορυφόρο Amos 4W.

MTV Hungary: Το παζλ των τοπικών εκδόσεων MTV για το 2007 συμπληρώνεται, με την πρεμιέρα του Ουγγαρέζικου MTV στις 1η Οκτώβρη 2007. Το MTV Hungary εκπέμπει κωδικοποιημένα από τις δορυφορικές πλατφόρμες UPC TV-19.2Ε και Digi TV-1W.

MTV Gold και MTV Pulse Italia: Παράλληλα στις 1η Οκτώβρη 2007 κάνουν την εμφάνιση τους στην Ιταλική αγορά τα θεματικά κανάλια MTV Gold και MTV Pulse Italia, για λογαριασμό της Ιταλικής πλατφόρμας Sky Italia. Το MTV Gold έχει κύρια κατεύθυνση τα 70s, 80s και 90s, θυμίζοντας κατά πολύ το VH1 Classic, τουλάχιστον ως προς τους τίτλους εκπομπών: 80s at 8, 90s at 9, κ.ά. Ενώ το MTV Pulse Italia είναι το νέο θεματικό κανάλι της Ποπ, Ροκ και Dance σκηνής, με κύρια αποκλειστική κατεύθυνση το νεανικό κοινό των 16-20 ετών.

MTV R και MTV Entertainment:
Τέλος πριν μας αφήσει το 2007, κάνουν πρεμιέρα δυο νέα ψυχαγωγικά κανάλια του MTV, με ελάχιστη μουσική κατεύθυνση. Στις 4 Νοεμβρίου 2007, το MTV R για την Βρετανία και στις 1η Δεκέμβρη 2007 το MTV Entertainment, αντίστοιχα για την Γερμανική αγορά.

MTV Base France: Ενώ στις 21 Δεκεμβρίου 2007 έρχεται η Γαλλική έκδοση του MTV Base, η οποία θα δώσει το πράσινο φως για να αντικατασταθεί την επόμενη χρονιά στην Ευρώπη, η Βρετανική έκδοση του MTV Base, από το χορευτικό κανάλι MTV Dance…


EDIT: Το 2008 έρχεται το Ελληνικό MTV και η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη έχει ξεκινήσει να τρέχει στο διαδίκτυο!
Η χρονιά του 2008 κρίνεται σημαντική μια και στην αναμονή είναι η Ευρωπαϊκή έκδοση υψηλής ευκρίνειας MTVN HD (MTV Live HD), η τοπική έκδοση Τσεχίας MTV CZ, ενώ το MTV European θα παραμείνει σε χώρες χωρίς τοπικές εκδόσεις, όπως η Αλβανία, Βουλγαρία, Ισλανδία και το Ισραήλ.

Για μας όμως θα έχει προηγηθεί η επίσημη πρεμιέρα για την Ελληνική έκδοση του MTV, που αναμένεται τον Σεπτέμβρη - Οκτώβρη 2008  και θα συνδυαστεί με την περίφημη MTVDay στην Αθήνα. Το MTV Greece θα ξεκινήσει τις εκπομπές του από τον φετινό Σεπτέμβρη, μέσα από τις επίγειες συχνότητες του καναλιού Smart (Αττική: Analog 51 + 59UHF / Digital 63UHF - όπου ήδη τρέχει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Ελληνικού MTV)...

Edit: ...Ενώ και για τη Θεσσαλονίκη, ένα χρόνο αργότερα θα τρέξουν οι αντίστοιχες διαδικασίες για την εξεύρεση φόρμουλας εκπομπής του καναλιού (που τελικά έγινε πραγματικότητα στις 18/10/2009), με την περιφερειακή έκδοση της Θεσσαλονίκης,"MTV Plus" (Analog 44 + 65UHF) και Digital 31UHF (έχει ενεργοποιηθεί ως Nickelodeon+)...

Nicolas A.