Διαστημικές αποστολές για την εξερεύνηση του Ήλιου

Η εξερεύνηση του Ήλιου αποτελούσε για δεκαετίες μια μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες, κυρίως λόγω του “άβατου” που δημιουργούσαν οι υψηλές θερμοκρασίες για τους δορυφόρους και τα διαστημικά μη επανδρωμένα οχήματα.
Επιστήμονες στη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ετοιμάζουν μια σειρά από διαστημικές αποστολές, με σκοπό να φτάσουν σε απόσταση αναπνοής από το πύρινο ουράνιο σώμα και να τραβήξουν λεπτομερείς φωτογραφίες.

Η πρώτη αποστολή θα φέρει το όνομα “Solar Orbiter”. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο σε μέγεθος αυτοκινήτου, το οποίο θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και θα επιτρέψει στους επιστήμονες για πρώτη φορά να μελετήσουν τους πόλους του.

Το “Solar Orbiter” θα διαθέτει μια ειδική προστατευτική ασπίδα πάχους περίπου 35 εκατοστών, αποτελούμενη από διαδοχικά στρώματα επενδυμένων πλαστικών και κεραμικών, ώστε να αντέξει θερμοκρασίες περίπου 600 βαθμών και καταιγισμό ακτινοβολίας, θα κινείται σε πιο μακρινή τροχιά.

Θα χρειαστεί περίπου 3,5 χρόνια για να φθάσει σε απόσταση 32 εκατ. χλμ. από την επιφάνεια του ήλιου, δηλαδή περίπου στα δύο τρίτα της απόστασης μεταξύ Ήλιου-Ερμή, του κοντινότερου πλανήτη. Η εκτόξευσή του αναμένεται το 2017, ωστόσο η επιστημονική προεργασία έχει ήδη αρχίσει.

Η δεύτερη αποστολή, αρχικού προϋπολογισμού 750 εκατ. δολ., είναι καθαρά αμερικανική. Έχει ονομαστεί “Solar Probe Ρlus” από τη NASA και αναμένεται να εκτοξευτεί το 2015. Θα είναι εφοδιασμένη με μια ειδική προστατευτική ασπίδα και θα χρειαστεί γύρω στα επτά χρόνια για να φθάσει από τη Γη στον Ήλιο.

Για πρώτη φορά θα επιχειρήσει να διαπεράσει τα άνω στρώματα του ηλιακού στέμματος, δηλαδή της εξωτερικής ατμόσφαιρας του ήλιου, όπου θα πρέπει να αντέξει θερμοκρασίες μέχρι 2.000 βαθμών Κελσίου, πλησιάζοντας περισσότερο από ποτέ στην επιφάνεια του άστρου μας, σε απόσταση μόλις 7 εκατ. χλμ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=39139