Το ψηφιακό δωράκι της Digea…, στους δημοσιογράφους!

Έτσι ή κάπως θα είναι οι "βασικοί" ψηφιακοί δέκτες MPEG4/AVC/H.264 που θα πρεπει να έχουμε σε λίγο (όλοι στα σπίτια μας ), για να βλέπουμε μέσω της επίγειας ψηφιακής μετάδοσης τα ιδιωτικά και κρατικά κανάλια.
Ο συγκεκριμένος δέκτης δόθηκε ως promotion στους δημοσιογράφους για να πάρουμε μία ιδέα. Δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι ο "επίσημος" δέκτης που θα πωλείται όταν θα αρχίσουν οι επίγειες ψηφιακές μεταδόσεις, σίγουρο όμως είναι ότι στα 50 με 60 ευρώ που έχουν προαναγγείλει κάτι ανάλογο θα αγοράζουν οι καταναλωτές.

Ο συγκεκριμένος δέκτης είναι αγνώστου προελεύσεως και κατασκευασμένος στην Κίνα. Το μόνο που έχει ‘διαφύγει΄ στις προδιαγραφές του είναι ότι εμπλέκεται η Realtek. Ανοίγοντας το εσωτερικό του, ξεχωρίζει ο κεντρικός επεξεργαστής της NEC από την σειρά "MC1008" ενώ η όλη υλοποίηση είναι τυπική. Ο GKHD200T, διαθέτει έξοδο HDMI από την οποία παρέχει σήμα 1080p, έξοδο Component, CVBS, αναλογική στάθμης Line και ψηφιακή ομοαξονική στον ήχο δύο Scart και στην πρόσοψη θύρα USB 2.0. Εάν η τιμή της θα είναι αρχικά 50 ευρώ, όπως μας διαβεβαίωσαν οι ιθύνοντες της DIGEA και αργότερα πέσει ακόμα περισσότερο, πιστεύουμε ότι αποτελεί μία βατή προσφορά για τους χρήστες που ανήκουν στο entry level των απαιτήσεων. H συσκευή συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο, δέχεται στην είσοδο USB δίσκους από 10GB έως 1ΤΒ και φυσικά USB Sticks, ενώ από την ίδια είσοδο υποστηρίζει λειτουργία PVR, δηλαδή μπορεί να γράψει ψηφιακό πρόγραμμα, η αυτονομία του οποίου ποικίλει ανάλογα από την χωρητικότητα του μέσου.
To σημαντικό είναι ότι πέρα από τον ενσωματωμένο επίγειο ψηφιακό δέκτη, DVB-T/Mpeg-4, η συσκευή δουλεύει ως ένα προικισμένο media player, το οποίο θα φέρει τους χρήστες πιο κοντά στην διαχείριση multimedia αρχείων μέσω της τηλεόρασης τους.Σχετικά με την συμβατότητα υποστηρίζει RM, RMVB, VOB, AVI, MP4, MPG, MPEG, TS, TP, TRP, M2TS, MKV, MOV, WMV, DAT, DiVX, ISO & ASF, ενώ σε ότι αφορά τους κώδικες συναντάμε τους Real video 8/9/10, MPEG-1, MPEG-2, XiVD, DiVX3/3/5, H.264 & VC-1, με μέγιστη ανάλυση 1920x1080p.

Στον ήχο η συμβατότητα παρέχει πρόσβαση σε αρχεία MP3, WMA, PCM, ACE, RM, OGG, ALAC, FLAC & AAC και στις φωτογραφίες JPG, BMP, PNG, GIF, M-JPEG, ενώ είναι δυνατή η απεικόνιση slideshow με ηχητικό background.

Τα γραφικά επί της οθόνης αν και στερούνται φαντασίας και καλαισθησίας εν τούτοις αποδεικνύονται χρηστικά, αφού πρώτα καταλάβει ο χρήστης ότι η επιλογή ‘Playstation' αφορά στην αναπαραγωγή myltimedia αρχείων.

Η απόδοση της συσκευής είναι απρόσκοπτη, ικανοποιητική. Την δοκιμάσαμε με εσωτερική κεραία, δίπολο, σε διάφορες περιοχές (Κηφισιά, Νίκαια. Μοσχάτο, Παλαιό Φάληρο, κ.α.) η λήψη της ήταν ικανοποιητική και άλλο τόσο η εγγραφή απέδωσε καλά αντίγραφα των ζωντανών προγραμμάτων.

Πρόκειται για μία συσκευή που θα δώσει ‘πάτημα' στο μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών για την είσοδο τους στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, προσφέροντας τους παράλληλα επιπλέον ενδιαφέρουσες λειτουργίες.

Βέβαια για κάτι καλύτερο και πιο ποιοτικό τα βαλάντια αυξάνονται. Αρκεί να είναι πιο ποιοτική και η μετάδοση φυσικά...
http://www.fullhd.gr/

Blog-Σχόλιο: Μήπως η Digea θα πρέπει να δωρίσει, από ένα ψηφιακό δέκτη Mpeg-4, και στους 1.300.000 κάτοχους δεκτών DVB-T/Mpeg-2; Που δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν ξανά την αλλαγή προτύπου εκπομπής, από την ΕΡΤ σε Mpeg-2 (2006), στην Digea σε Mpeg-4 (2009). Την νύφη δεν μπορεί να την πληρώνει, πάντοτε ο καταναλωτής!!!
Εκτός και αν ακολουθήσουν μια μέση οδό (σύμφωνα με μια πρόταση που έκανε η ΕΡΤ στην Digea)… Και να εκπέμψουν σε Αθήνα, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη σε Mpeg-2 (όπου προϋπάρχει το πρότυπο ψηφιακής εκπομπής Mpeg-2, μέσω ΕΡΤ) και σε Ξυλόκαστρο και άλλες περιοχές στην Ελληνική επικράτεια, σε Mpeg-4, όπου δεν έχει εκπέμψει ακόμη ψηφιακά (η ΕΡΤ)… Για να έμπαινε επιτέλους σε κάποιο καλό δρόμο, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή… Τώρα μάλιστα που ακούγεται, ότι σύντομα το νομοθετικό πλαίσιο θα ξεκαθαρίσει, μαζί με τον τελικό ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, δίνοντας το πράσινο φως, για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης…
Και από το 2012, να αρχισει η πλήρης μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή (σε Mpeg-4), στις ευρύτερες περιοχές της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας
Γιατί οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράζουν κάθε δυο χρόνια ψηφιακούς τηλεοπτικούς δέκτες, πόσο μάλλον σήμερα που υπάρχει η οικονομική κρίση και όλες οι συνακόλουθες καταστάσεις, απολύσεις, ανεργία…