Ελλάδα: Η τελευταία χώρα της Ε.Ε., που μπαίνει στην ψηφιακή εποχή…

Με ρυθμούς «χελώνας» βαδίζουμε στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή, παρ' ότι τα κανάλια έχουν βάλει φουλ τις μηχανές τους και οι υπεύθυνοί τους δηλώνουν πανέτοιμοι να προχωρήσουν στη μετάδοση και με αυτόν τον τρόπο. Εχουμε μείνει αρκετά πίσω σε σύγκριση όχι μόνο με άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, που τελευταία εντάχτηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και κινδυνεύουμε να χάσουμε και πάλι το στοίχημα.
«Είμαστε ήδη αρκετά καθυστερημένοι» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Digea (του ψηφιακού παρόχου που δημιουργήθηκε από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤ-1, Alpha, Star, Alter, Σκάι και Μακεδονία TV) Γιώργος Μαθιός. «Δυστυχώς είμαστε η τελευταία χώρα της Ε.Ε. Είμαστε κάποια βήματα πίσω ακόμα και από τις περισσότερες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που έχουν μπει στην Ε.Ε.».
Δύο φαίνεται να είναι αυτή την περίοδο οι βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους αντιμετωπίζονται τα πιο σημαντικά προβλήματα. Η καθυστέρηση, από πλευράς πολιτείας, να προχωρήσει σε σχετικό νομοθετικό πλαίσιο -ειδικά εκείνο που θα ρυθμίζει τεχνικά ζητήματα- από τη μια, και από την άλλη η ενημέρωση του κοινού. Γι' αυτό και η σχετική διαφημιστική καμπάνια της Digea, που ήταν να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, έχει αναβληθεί γι' αργότερα, ενώ οι πρώτες δοκιμαστικές εκπομπές σχεδιάζονται για το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου από την περιοχή του Ξυλόκαστρου.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα ξεκαθαρισμένο νομικό πλαίσιο, υπάρχουν αγκυλώσεις, είμαστε σε αναμονή ειδικά για τις εγκαταστάσεις κεραιών και τα σημεία εκπομπής. Κι αν αυτό συνεχιστεί, δυστυχώς θα έχουμε τα ευτράπελα της κινητής τηλεφωνίας με κεραίες σε καμινάδες, θερμοσυσσωρευτές κ.ά.». Ο τελικός ψηφιακός χάρτης δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Digea δηλώνει αισιόδοξος, καθώς -όπως λέει- «θεωρώ ότι είναι απλά θέμα καλής θέλησης να το πάρουν κάποιοι ζεστά». Μόνο που θέμα καλής βούλησης, δυστυχώς, ήταν και το θέμα της αδειοδότησης της αναλογικής τηλεόρασης, αλλά μέχρι να το πάρουν κάποιοι... ζεστά πέρασαν 20 χρόνια. Η αδειοδότηση δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει, καθώς μας πρόλαβε το πέρασμα στην ψηφιακή.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μαθιό, το ελληνικό κοινό φαίνεται πλήρως ανενημέρωτο ή και μπερδεμένο σχετικά με το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή. «Σε έρευνες που κάνουμε φαίνεται πολλοί να έχουν άγνοια για την ψηφιακή τηλεόραση. Δεν υπάρχει γνώση ούτε για βασικά θέματα ούτε για το τι ακριβώς είναι αυτό που έρχεται. Υπάρχει και μπέρδεμα με όλες τις τεχνολογίες που έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο ψηφιακή (digital), καθώς αρκετοί θεωρούν ότι είναι θέμα επιλογής. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κενό στο να κατανοήσει ο κόσμος για τι ακριβώς μιλάμε, ενώ χαμηλή αντίληψη υπάρχει και για τον όρο αναλογική τηλεόραση. Και αυτό δεν μπορεί ν' αλλάξει με μια διαφήμιση. Χρειάζεται η συμμετοχή της πολιτείας, απαιτείται ένας κεντρικός συντονισμός διότι πρόκειται για μια μεγάλη επικοινωνιακή αλλαγή. Οταν έχεις συνηθίσει σ' έναν συγκεκριμένο τηλεοπτικό τρόπο, σου έχει γίνει συνήθεια και μοιάζει με τον αέρα που αναπνέεις, απαιτούνται διαφορετικές μέθοδοι για να καταλάβει καθένας τις αλλαγές. Απαιτείται η βοήθεια της πολιτείας και νομίζω ότι είμαστε σ' ένα καλό επίπεδο συζητήσεων».
Και όλα αυτά σε μια χώρα που ο αναλογικός τρόπος τηλεοπτικής μετάδοσης έχει τη μεγαλύτερη διείσδυση από οπουδήποτε αλλού. Το 95% του πληθυσμού λαμβάνει με αυτό τον τρόπο τηλεοπτικό σήμα, όταν στη Γαλλία το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 15% και στη Γερμανία το 18%, καθώς οι τηλεθεατές σε αυτές τις χώρες είναι ήδη εξοικειωμένοι και με άλλα συστήματα μετάδοσης. Την ίδια ώρα, όπως λέει ο κ. Μαθιός, η αγορά δεν έχει εφοδιαστεί με αποκωδικοποιητές mpeg4, το οποίο είναι το σύστημα μετάδοσης που έχουν επιλέξει να εκπέμψουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας. «Γι' αυτό -συμπληρώνει- και προχωράμε με πιο αργά βήματα, καθώς δεν θέλουμε να υπάρξουν φαινόμενα υπερτιμολογήσεων, κερδοσκοπίας και μάλιστα σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο. Γι' αυτό και επιλέξαμε αρχικά να κάνουμε τις δοκιμές και τις μετρήσεις που χρειάζονται στο Ξυλόκαστρο, ώστε να υπάρξει χρόνος να εφοδιαστεί πλήρως η αγορά. Πιστεύω πάντως ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα προχωρήσουμε σε εκπομπές στη Θεσσαλονίκη και μέχρι το τέλος του χρόνου και στην Αθήνα».

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ - http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=74213
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ/ Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Blog- σχόλιο: Από αυτά που αναφέρονται στο κείμενο της Ελευθεροτυπίας, διαπιστώνουμε ότι τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας βάζουν φρένο στην ψηφιακή εποχή..., όπως το ίδιο κάνει και η ΕΡΤ, με τις καθυστερήσεις που δημιουργούνται…, πηγαίνοντας από το ένα διαγωνισμό στον άλλο, για την δορυφορική μετάδοση του πρώτου ψηφιακού multiplex (που θα απελευθερώσει την οπτική ίνα μετάδοσης για το δεύτερο ψηφιακό multiplex!)… Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει αναλογικά…, έξαλλου όπως λέει και η γιαγιά μου (που διαθέτει απλό αποκωδικοποιητή DVB-T/mpeg-2 χωρίς C.I.), όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, χίλια χρόνια κοσκινίζει…