Οι πρώτες δοκιμαστικές εκπομπές της Digea, λίγο πριν την επίσημη ψηφιακή μετάβαση στην Νοτιοδυτική Θράκη...

Το ψηφιακό σήμα της Digea φθάνει στη Νότια Θράκη. Στις 19 Νοεμβρίου 2010 σταματά η εκπομπή του αναλογικού σήματος...
Στις 19 Νοεμβρίου 2010 η DIGEA ξεκινά τη μετάδοση με ψηφιακό σήμα των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR στο νότιο τμήμα της Θράκης. Ειδικότερα, η DIGEA, εφαρμόζοντας πάντα την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08, θα ξεκινήσει την εκπομπή ψηφιακού σήματος από το κέντρο εκπομπής «Πλάκα» Αλεξανδρούπολης, καλύπτοντας το νότιο τμήμα του Ν. Έβρου, το βόρειο τμήμα της Σαμοθράκης, το νότιο τμήμα του Ν. Ροδόπης αλλά και το νοτιοανατολικό τμήμα του Ν. Ξάνθης, και πόλεις όπως την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη κ.α. Το αναλογικό σήμα θα διακοπεί από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής, σύμφωνα πάντα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Από τις περιοχές που προαναφέρθηκαν, αυτές οι οποίες εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το κέντρο εκπομπής «Πλάκα» και που επηρεάζονται άμεσα λόγω διακοπής του αναλογικού σήματος, είναι η Αλεξανδρούπολη, η Τραϊανούπολη , τμήμα των Φερών και περιοχές της Βόρειας Σαμοθράκης όπως η Άνω Μεριά...

Όσοι τηλεθεατές βλέπουν το ενημερωτικό κυλιόμενο μήνυμα (crawl) στις οθόνες τους, το οποίο εμφανίζεται καθημερινά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επηρεάζονται άμεσα και στις 19 Νοεμβρίου θα χάσουν το αναλογικό σήμα τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τηλεθεατές που λαμβάνουν αναλογικό σήμα αποκλειστικά από το κέντρο εκπομπής «Πλάκα», από τις 19 Νοεμβρίου και μετά, δε θα μπορούν να δουν τα αγαπημένα τους ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, αν δεν προβούν στα απλά βήματα που απαιτούνται για τη λήψη του ψηφιακού σήματος.

Συγκεκριμένα, οι τηλεθεατές των ανωτέρω περιοχών θα χρειαστεί να διαθέτουν ή να προμηθευτούν εξωτερικό αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4 και να επανασυντονίσουν τα κανάλια τους στις συχνότητες 24 (498 MHz) και 32 (562 MHz).
Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος συνιστάται ο προσανατολισμός της κεραίας τους προς το κέντρο εκπομπής « Πλάκα». Η Digea προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία την ανάγκη και το δικαίωμα των κατοίκων των ακριτικών περιοχών, να έχουν πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια και να μπορούν να ενημερώνονται και να ψυχαγωγούνται με ελληνικό περιεχόμενο, απαλλαγμένο από παρεμβολές. Για το λόγο αυτό, όπως άλλωστε έκανε και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις της ψηφιακής μετάβασης, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την εκτενή ενημέρωση των κατοίκων για την έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. (sat.gr)