EETT και φαινόμενα ανομοιογένειας στη ψηφιακή μετάβαση…

Η ΕΕΤΤ στην πρόσφατη ακρόαση της (στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου θεσμών και διαφάνειας της Βουλής), επισήμανε ότι κύρια επιδίωξη της στην Ελληνική ψηφιακή μετάβαση, είναι να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ανομοιογένειας σε κέντρα εκπομπής, όπου άλλα κανάλια θα εκπέμπουν ψηφιακά και άλλα αναλογικά». Μια τέτοια περίπτωση ανομοιογένειας ψηφιακής μετάβασης και αναλογικών εκπομπών, που χρήζει άμεσου έλεγχου από την ΕΕΤΤ, είναι η ψηφιακή μετάβαση από το κέντρο εκπομπής Φιλίππειο, το οποίο καλύπτει και επηρεάζει αποκλειστικά την Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη.


 Έτσι το «Θεσσαλονικιώτικο φαινόμενο ανομοιογένειας», εμπεριέχει από την μια το αναλογικό Switch-Off των ιδιωτικών και κρατικών καναλιών (Ιανουάριος 2010- Ιανουάριος 2011), που εκπέμπουν πλέον μόνο ψηφιακά (από το Φιλίππειο)! Και από την άλλη (με εξαίρεση την Digital Union που εκπέμπει μόνο από Χορτιάτη «59 UHF»), τα δυο βασικότερα μπουκέτα ψηφιακής εκπομπής των περιφερειακών καναλιών της Θεσσαλονίκης, δίαυλοι «50 UHF» (TV100, 4E,…) και «31 UHF» (ΜΤV+, Europe One,…), συνεχίζουν να αδιαφορούν και να απέχουν από την ψηφιακή μετάβαση τόσο του Φιλίππειου (όσο μάλλον και του Χορτιάτη)!
Εάν εξαιρέσουμε τη Ρόδο και το Ξυλόκαστρο, όπου η ΕΡΤ ανακοινώσε ότι μέχρι το τέλος Καλοκαιριού αναμένεται να εκπέμπει ψηφιακά. Τέτοιου είδους συμπεριφορά από τα περιφερειακά κανάλια, δεν έχει παρατηρηθεί σε κανένα άλλο κέντρο εκπομπής ψηφιακής μετάβασης (στην ελληνική επικράτεια)! Ούτε στο κέντρο εκπομπής Αίγινας, όπου τα περιφερειακά κανάλια της Αττικής με την συνδρομή της Digea, ακολούθησαν τα ιδιωτικά και κρατικά κανάλια στη ψηφιακή μετάβαση τους (Ιούνιος 2010-Σεπτέμβριος 2010- Ιανουάριος 2011), αλλά ούτε και στα κέντρα εκπομπής «Πλάκα Αλεξανδρούπολης- Θράκη» (Νοέμβριος 2010), «Μοντε Σμιθ – Ρόδος» (Φεβρουάριος 2011, εδώ αναμένεται η ΕΡΤ) και «Δοβρουτσι – Θεσσαλία» (Μάιος 2011)…
Nicolas A.

Blog-Σχόλιο: Αποτέλεσμα αυτής της ανομοιογενής πρόσβασης σε ψηφιακή και αναλογική τηλεόραση, είναι από την μια, οι κάτοικοι της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης υποχρεώθηκαν αναγκαστικά να περάσουν στη ψηφιακή εποχή (λόγο του αναλογικού Switch-Off από το Φιλίππειο) και από την άλλη τα περιφερειακά κανάλια της Θεσσαλονίκης δεν ακολούθησαν την ψηφιακή εποχή από το Φιλίππειο! Έτσι όσοι κάτοικοι της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι εξοικειωμένοι με την εναλλαγή της τεχνολογίας (κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας), να έχουν πρόσβαση μόνο στα ψηφιακά ιδιωτικά και κρατικά κανάλια και μηδενικής πρόσβασης στις κάκιστες υπηρεσίες αναλογικής τηλεόρασης των περιφερειακών καναλιών της Θεσσαλονίκης (από το Χορτιάτη)...