Δυναμικά στη ψηφιακή εποχή της παγκύπριας τηλεόρασης, με πλήρες αναλογικό Switch-Off τη 1η Ιουλίου 2011…


Πλήρες αναλογικό Switch-Off στη Κύπρο…
Από την μια η ελληνική ψηφιακή μετάβαση παραμένει στάσιμη λόγο των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, μια και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, εάν θα επέλθει η ψηφιακή μετάβαση στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και το κέντρο εκπομπής Αρόη… Από την άλλη η ψηφιακή μετάβαση στη Κύπρο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και πάνω σε σωστές βάσεις (με έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο), αποδεικνύοντας ότι η κυπριακή πολιτεία δεν κάνει απλά βόλτες μόνο για συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά παράγει κυβερνητικό έργο για τη πλήρη ψηφιακή μετάβαση της Κύπρου… Έτσι την 1η Ιουλίου 2011 επέρχεται το πλήρες αναλογικό Switch-Off των τηλεοπτικών καναλιών στη Κυπριακή επίγεια αναλογική τηλεόραση, καθώς και η κατάργηση όλων των κυπριακών τοπικών καναλιών! Μια και στη ψηφιακή εποχή τηλεόρασης θα εκπέμπουν μόνον παγκύπρια κανάλια, τα οποία θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: θεματικοί σταθμοί και σταθμοί γενικού ενδιαφέροντος. Στους θεματικούς σταθμούς θα ανήκουν τα κανάλια μουσικής, ντοκιμαντέρ, κινηματογράφου,…κ.α., ενώ τα κανάλια γενικού ενδιαφέροντος, θα έχουν την υποχρέωση να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων, εκτός των άλλων προγραμμάτων γενικού ενδιαφέροντος… Δικαίωμα ψηφιακής άδειας για τη παγκύπρια εκπομπή θα έχουν τα τοπικά κανάλια, τα ήδη παγκύπρια κανάλια, αλλά και νέοι τηλεοπτικοί παίκτες (όπως το MAD…κ.α.), που θα καταθέσουν αίτηση απόκτησης παγκύπριας άδειας εκπομπής στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου (μέχρι και τις 15-20 Ιουνίου)… Η υποχρεωτική ψηφιακή μετάβαση παράλληλα με το πλήρες αναλογικό Switch-Off όλων των τηλεοπτικών καναλιών την 1η Ιουλίου 2011, προκαλεί την υποχρεωτική αναβάθμιση MPEG-4 τηλεοπτικών δεκτών σε όσα κυπριακά νοικοκυριά δεν έχουν ακόμη προχωρήσει…
greekdigitaltv.blogspot.com


Από την 1η Ιουλίου, η Κύπρος εισέρχεται επίσημα στην ψηφιακή τηλεόραση...
Την 1η Ιουλίου εισερχόμαστε και επίσημα στην ψηφιακή εποχή. Ως εκ τούτου, η αναλογική μετάδοση τερματίζεται και περνούμε στην ψηφιακή τηλεόραση. Με βάση τη νομοθεσία, κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν μπορεί να έχει εκπομπή σε πλατφόρμα, αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλίσει άδεια από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.
Όλοι οι σταθμοί καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για έκδοση άδειας από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, μέχρι τις 15-20 Ιουνίου, ώστε να είναι σε θέση να εκπέμπουν ψηφιακό σήμα από την πρώτη επίσημη ημέρα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Εάν κάποιο κανάλι καθυστερήσει να υποβάλει την αίτησή του, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο, την 1η Ιουλίου, να μην μπορεί να μεταδώσει τις εκπομπές του. Με βάση τη νομοθεσία, όπως έχει ψηφιστεί απ τη Βουλή, η άδεια που εκδίδει η Αρχή ισχύει εφόσον καταβληθεί το ετήσιο τέλος από τον κάθε σταθμό, που είναι 51.400 ευρώ.
Τρεις άδειες μέχρι στιγμής
Όπως μας ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, Ανδρέας Πετρίδης, «μέχρι στιγμής έχουν δοθεί τρεις άδειες σε τηλεοπτικά κανάλια και αναμένονται περισσότερες τις επόμενες ημέρες». Ξεκαθάρισε, την ίδια ώρα, ότι για να μπορεί κάποιο κανάλι να εκπέμπει σήμα από οποιαδήποτε πλατφόρμα (Cytavision, Primetel, Cablenet κ.ο.κ.), επιβάλλεται προηγουμένως να εξασφαλίσει άδεια από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης. Και τόνισε:
«Από την 1η Ιουλίου δεν θα υπάρχουν τοπικά κανάλια. Όλα τα κανάλια θα είναι παγκύπρια και θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Θεματικοί σταθμοί ή σταθμοί γενικού ενδιαφέροντος. Στους θεματικούς σταθμούς θα ανήκουν τα κανάλια που επιλέγουν να μεταδίδουν μόνο μουσική, ή μόνο ιστορικά προγράμματα ή μόνο ελληνικό κινηματογράφο κ.ο.κ.
Εφόσον κάποιος σταθμός», συνέχισε, «επιλέξει να είναι θεματικός, με το θέμα που ο ίδιος αποφάσισε, οφείλει με βάση τη νομοθεσία, το θέμα αυτό να καλύπτει το 80% του προγράμματός του. Αν, δηλαδή», πρόσθεσε, «ένα κανάλι επιλέξει να είναι μουσικό, το 80% των ωρών που εκπέμπει, πρέπει να αφορούν μουσική». Αντιθέτως, τα κανάλια γενικού ενδιαφέροντος, θα έχουν την υποχρέωση να μεταδίδουν και δελτία ειδήσεων, εκτός από τα άλλα προγράμματα που επιλέγουν να μεταδίδουν.

Τα ψηφιακά πλεονεκτήματα
Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση έχει πολλά πλεονεκτήματα. «Ο τηλεθεατής έχει τη δυνατότητα», επεσήμανε, «να παρακολουθεί προγράμματα χωρίς καθυστέρηση, να επιλέγει ταινίες κ.τ.λ.». «Επίσης», πρόσθεσε, «με τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα θα καταργηθούν οι πομποί και οι υποσταθμοί των σταθμών που επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον.
Η Κύπρος έχει δεσμευτεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι από την 1η Ιουλίου θα είναι ανάμεσα στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες έχουν περάσει στην ψηφιακή τηλεόραση. Η Ελλάδα προσπαθεί από το 2006 να μεταβεί στην ψηφιακή τηλεόραση και ακόμα δεν τα έχει καταφέρει», υπογράμμισε. «Είναι δημόσια δέσμευση του προέδρου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, ότι θα κινηθούμε αποφασιστικά και δυναμικά ώστε να δώσουμε όλες τις άδειες πριν περάσουμε στο ψηφιακό τοπίο», κατέληξε.
Συμβουλές προς το κοινό
Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος επέλεξε το πρωτόκολλο MPEG-4 για τη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή. Κάποιες τηλεοράσεις διαθέτουν αυτό το πρωτόκολλο και θα μεταδίδουν το ψηφιακό σήμα από την 1η Ιουλίου, χωρίς κανένα πρόβλημα. Κάποιες άλλες, όμως, που δεν διαθέτουν αυτό το πρωτόκολλο, χρειάζονται αποκωδικοποιητή που να μετατρέπει το αναλογικό σήμα σε ψηφιακό.
Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τους αποκωδικοποιητές από οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών. Η τιμή τους κυμαίνεται από 40-150 ευρώ, αναλόγως. Προτρέπει, παράλληλα, το κοινό να μην περιμένει την τελευταία στιγμή να αγοράσει αποκωδικοποιητή ή να ελέγξει αν η τηλεόρασή του διαθέτει το πρωτόκολλο MPEG-4 που απαιτείται για τη μετάδοση του ψηφιακού σήματος.