420.000 συνδρομητές για τη Nova και συνέχεια ως πάροχος περιεχομένου στην επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή...

Η Forthnet στο 15ο Infocom για το αύριο της τηλεόρασης!
 H Γενική Διευθύντρια Περιεχομένου και Πλατφόρμας κα Κατερίνα Κασκανιώτη και ο Τεχνικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Μωραΐτης εκπροσώπησαν τη Forthnet στο 15ο Συνέδριο Infocom που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τα στελέχη της Forthnet συμμετείχαν στην ενότητα «ΟΜΝΙ TV. Η επόμενη μέρα της τηλεόρασης είναι σήμερα» όπου ανέπτυξαν τις θέσεις της εταιρείας για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής τηλεόρασης καθώς και την ψηφιακή μετάβαση...

420.000 συνδρομητές για τη Nova και συνέχεια ως πάροχος περιεχομένου στην επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή...
Στο πάνελ όπου διεξήχθη η συζήτηση για τα τηλεοπτικά κανάλια, η Γενική Διευθύντρια Περιεχομένου και Πλατφόρμας της Nova, κα Κατερίνα Κασκανιώτη, παρέθεσε τους λόγους της εντυπωσιακής αύξησης των αριθμών της συνδρομητικής τηλεόρασης εν μέσω κρίσης. Η κα Κασκανιώτη σημείωσε πως η μείωση των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών οδήγησε σε περικοπή των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού και κατά συνέπεια οι καταναλωτές στράφηκαν σε υπηρεσίες ποιοτικής οικιακής ψυχαγωγίας. «Αυτή η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες σε συνδυασμό με την κάθετη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης που έχει περιορίσει τις προγραμματικές επιλογές των καναλιών ελεύθερης μετάδοσης, έθεσε τη Νοva σε πλεονεκτική θέση, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο να ξεπερνάει τους 420.000 συνδρομητές. Αυτή τη θέση βελτίωσε ακόμη περισσότερο η πρωτοποριακή υπηρεσία Nova 3Play η οποία προσφέροντας internet, τηλέφωνο, τηλεόραση στην πιο προσιτή τιμή της αγοράς αγκαλιάστηκε από το ελληνικό νοικοκυριό. Η αγορά ανταποκρίθηκε γιατί ακούσαμε τις ανάγκες της, τις σεβαστήκαμε και δημιουργήσαμε πραγματική αξία με το Nova 3Play », υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια Περιεχομένου και Πλατφόρμας. Στη συνέχεια ανέπτυξε την πολιτική της εταιρείας να επενδύει διαρκώς στην ενίσχυση του τηλεοπτικού της περιεχομένου με άξονα το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού και την ανανέωση των premium καναλιών Novacinema και Novasports. «Στα αθλητικά κανάλια της Nova, οι Έλληνες φίλαθλοι μπορούν να απολαμβάνουν κάθε στιγμή αγωνιστικής δράσης της αγαπημένης τους ομάδας στα κορυφαία πρωταθλήματα της χώρας και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις» είπε η κα Κασκανιώτη και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη νέα καμπάνια της εταιρείας για τα κανάλια Novacinema που καλεί τους τηλεθεατές να ζήσουν το «cineσθημα» με 300 ταινίες Α’ προβολής κάθε χρόνο από τα μεγαλύτερα studios του Hollywood σε αποκλειστική πρώτη προβολή πριν από οποιοδήποτε τηλεοπτικό κανάλι.

Μιλώντας για το «αύριο» της τηλεόρασης, η κα Κασκανιώτη αναφέρθηκε στη συνεχή ανάπτυξη πρωτοποριακών υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία στους συνδρομητές της καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η εταιρεία που έφερε πρώτη στην Ελλάδα την ψηφιακή τηλεόραση, τα κανάλια υψηλής ευκρίνειας (HD), τη δυνατότητα εγγραφής, παύσης, επανεκκίνησης προγράμματος (Nova Plus), τρισδιάστατης θέασης (3D) αλλά και τη δυνατότητα παρακολούθησης διαφορετικών καναλιών Nova σε διαφορετικούς δέκτες (Nova Multiview), τώρα παρουσιάζει μία επαναστατική νέα υπηρεσία. «Το Nova Go επιτρέπει στους συνδρομητές να απολαμβάνουν τηλεοπτικό πρόγραμμα στο δικό τους χρόνο είτε live streaming είτε on demand μέσω tablets, smartphones ή notebooks, μέσα και έξω από το σπίτι. H Nova είναι μαζί σου όπου κι αν βρίσκεσαι», ανέφερε η κα Κασκανιώτη εκτιμώντας ότι στο άμεσο μέλλον, σημασία θα έχει το περιεχόμενο που προσφέρεται και όχι η συσκευή προβολής του.

Σε μία άκρως επίκαιρη συζήτηση για το ψηφιακό μέρισμα και τον επικείμενο διαγωνισμό για την ανάδειξη του παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης και τις σχετικές διατάξεις των προδιαγραφών του, ο τεχνικός διευθυντής της Forthnet κ. Κωνσταντίνος Μωραΐτης επανέλαβε το -υπό προϋποθέσεις- ενδιαφέρον της εταιρείας για το διαγωνισμό του παρόχου δικτύου ψηφιακής εκπομπής. Επεσήμανε ότι η Forthnet είναι η μόνη εταιρεία που ολοκλήρωσε πλήρως, ήδη από τον Νοέμβριο του 2012, την ψηφιακή μετάβαση, όπως όριζε η σχετική ΚΥΑ, δείχνοντας έτσι τη βούληση της για τη συμμετοχή στον επικείμενο διαγωνισμό.

Σε ερώτηση σχετική με τη διαβούλευση για την ανάδειξη του παρόχου δικτύου ο κ. Μωραΐτης τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές παραλείψεις με πιο σοβαρή τη μη διενέργεια της μελέτης βιωσιμότητας που θα οδηγούσε σε ασφαλέστερα συμπεράσματα για την ανάγκη ύπαρξης ή όχι του προτεινόμενου στο διαγωνισμό μονοπωλίου. Ανέφερε επίσης ότι «ενώ ο διαγωνισμός υποχρεώνει τον πάροχο μέσα σε 3 μήνες να εκπέμπει σε 23 σημεία με 4 πολυπλέκτες, βάσει του χρονοδιαγράμματος του Υπουργείου αυτό θα συμβεί το Μάρτιο του 2014. Παρόλα αυτά σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί προσωρινά πάροχοι προγράμματος ικανοί να γεμίσουν μόνο τον πολυπλέκτη». Διερωτήθηκε εάν θα έχουν δοθεί άδειες και σε άλλους παρόχους προγράμματος μέχρι το Μάρτιο του 2014 ώστε να συμπληρωθούν και οι 4 πολυπλέκτες και να μην έχει ζημιές -από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του- ο πάροχος δικτύου. Ο τεχνικός διευθυντής της Forthnet έκρινε ως άρτιες, αλλά εξαιρετικά υψηλού κόστους για την εποχή μας τις τεχνικές προδιαγραφές του κειμένου της διαβούλευσης. Κλείνοντας την τοποθέτηση του πρότεινε ως βέλτιστη λύση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού την υλοποίηση του δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής από έναν και μόνο πάροχο που θα περιλαμβάνει απαραίτητα και τη δημόσια τηλεόραση μαζί με τον υπάρχοντα εξοπλισμό της ώστε να μειωθεί και το συνολικό κόστος για τον καταναλωτή.

Ο κ. Μωραΐτης τόνισε πώς θα πρέπει να διευρύνουμε το ενδιαφέρον μας για την ψηφιακή μετάβαση δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή «όχι μόνο στο πως αλλά και στο τι εκπέμπουμε, γιατί το περιεχόμενο είναι αυτό που έχει σημασία».  Τέλος, επεσήμανε ότι η Nova θα συνεχίσει να είναι πάροχος περιεχομένου όσον αφορά την επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή, μόνο αν και εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και το κόστος δεν θα είναι δυσανάλογα μεγάλο και ευχήθηκε το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή να υλοποιηθεί, τόσο για τους παρόχους περιεχομένου όσο και δικτύου σε συνθήκες διαφάνειας, ισονομίας και ίσης μεταχείρισης