Δορυφορικά Flash Extra: Ο νέος φιλικός δορυφόρος Astra 5B με επιτυχία στη ζώνη Clarke...

Feelgood Zapping: Στην επιτυχημένη εκτόξευση του δορυφόρου Astra 5B...
Astra 5B: Top 10 πληροφορίες για το νέο φιλικό δορυφόρο για τη χώρα μας…
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη ζώνη Clarke, η προγραμματισμένη εκτόξευση των δορυφόρων "Astra 5B και Amazonas 4A" (VA216 ), με τη πλατφόρμα της Arianespace (και πύραυλο της σειράς Ariane 5). Η οποία και μεταδόθηκε ζωντανά από την Γαλλική Γουιάνα μέσω live steam (http://www.arianespace.tv), καθώς και μέσω του δορυφόρου Astra 19.2E (11023H, 22000, 5/6) και του δορυφορικού Feed υψηλής ευκρίνειας "Astra 5B Launch HD"... Ενώ στα πλαίσια της επιτυχημένης εκτόξευσης του δορυφόρου "Αstra 5B", η Airbus Defence και Space Systems ανακοίνωσε ότι ο υπό κατασκευή δορυφόρος Astra 2G (ο επόμενος νέος δορυφόρος της SES), βρίσκεται σε διαδικασία τελικών δοκιμών, πριν δοθεί για την επερχόμενη εκτόξευση του (εντός του 2014) και τη προγραμματισμένη εμπορική λειτουργία του (στη τροχιακή θέση 28.5Ε)...
Nicolas A.

...

Astra 5B: Top 10 πληροφορίες για το νέο φιλικό δορυφόρο για τη χώρα μας…
Και ενώ ήδη με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη ζώνη Clarke, η εκτόξευση του δορυφόρου Astra 5B (αλλά και του δορυφόρου Amazonas 4A), ας δούμε δέκα σημαντικές πληροφορίες για το νέο φιλικό δορυφόρο για τη χώρα μας, Astra 5B
 1. Kατασκευάστηκε από την Airbus Defence και Space Systems στην Τουλούζη της Γαλλίας, με βάση την εξαιρετικά αξιόπιστη πλατφόρμα της Eurostar E3000.
 2. Θα είναι ο 8ος δορυφόρος με τη πλατφόρμα της Eurostar (η οποία γιορτάζει τη 10η επέτειο της), που εντάσσεται στο δορυφορικό στόλο της SES, μετά και τις πρόσφατες επιτυχημένες εκτοξεύσεις των δορυφόρων "Astra 2F, SES-6 και Astra 2E.
 3. Θα τοποθετηθεί στη τροχιακή θέση 31.5 μοίρες Ανατολικά.
 4. Ο δορυφόρος θα διευρύνει την ικανότητα αναμεταδοτών της SES, καθώς και τη γεωγραφική κάλυψη στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (Ρωσία και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών)και τις γειτονικές αγορές (ανάμεσα τους και η Ελλάδα μια και διαθέτει κεντρικό ισχυρό beam για τη χώρα μας), προσφέροντας υπηρεσίες DTH, direct-to- cable και δορυφορικά feeds τροφοδοσίας για τα επίγεια δίκτυα ψηφιακής τηλεόρασης.
 5. Είναι εξοπλισμένος με 40 αναμεταδότες στη Ku-band (36 MHz ισοδύναμο), καθώς και 6 αναμεταδότες στη Ka-band.
 6. Φιλοξενεί και υπηρεσίες στην L-band, για την ευρωπαϊκή γεωστατική πλοήγηση με υπέρθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EGNOS), μια βέλτιστη και αξιόπιστη υπηρεσία εντοπισμού με ακρίβεια σημάτων θέσης στην Ευρώπη.
 7. Θα έχει μάζα εκτόξευσης 5724 κιλών, άνοιγμα 40 μέτρων από τη στιγμή που θα μπει σε τροχιά και θα αναπτυχθούν οι συστοιχίες ηλιακών πάνελ τροφοδοσίας του δορυφόρου.
 8. Το διαστημικό σκάφος θα έχει δυναμική ισχύς 13kW και προγραμματισμένη διάρκεια ζωής στα 15 έτη.
 9. Θα είναι o 56ος δορυφόρος που προστίθεται στο δορυφορικό στόλο της SES (σε 37 τροχιακές θέσεις).
10. Και είναι ο πρώτος δορυφόρος της SES που εκτοξεύεται μέσα στο 2014.



Feelgood Zapping: Στην επιτυχημένη εκτόξευση του δορυφόρου Astra 5B...