ΕΣΡ: Έναρξη διαδικασίας για τη χορήγηση μέσω δημοπρασίας επτά (7) αδειών παρόχων γενικού περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και εθνικής εμβέλειας…

Ξεκίνησε από το ΕΣΡ η διαδικασία για τη χορήγηση μέσω δημοπρασίας επτά (7) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, βάσει των αρχών της ισότητας και της αντικειμενικότητας και με κανόνες που διασφαλίζουν τη νομιμότητα, τη διαφάνεια, την πολυφωνία και την ποιότητα στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης…
Απόσπασμα από τη "Προκήρυξη δημοπρασίας για τη χορήγηση επτά (7) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου".
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

27 Νοεμβρίου 2017 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 4123
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1.1. Αντικείμενο της παρούσας Προκήρυξης είναι ο ακριβής καθορισμός της διαδικασίας για τη χορήγηση μέσω δημοπρασίας επτά (7) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, βάσει των αρχών της ισότητας και της αντικειμενικότητας και με κανόνες που διασφαλίζουν τη νομιμότητα, τη διαφάνεια, την πολυφωνία και την ποιότητα στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
1.2. Οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις της πα- ρούσας αδειοδότησης και της λειτουργίας των παρόχων περιεχομένου, στους οποίους θα χορηγηθούν οι προκηρυσσόμενες άδειες, καθώς και οι όροι ανάκλησης των αδειών αυτών διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, οι δε συναφείς υποθέσεις υπάγονται αποκλειστικά στα ελληνικά δικαστήρια.
1.3. Η συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης των αδειών υπόκειται στους όρους και τις προϋποθέσεις που αναλυτικά περιγράφονται στα επιμέρους κεφάλαια της παρούσας Προκήρυξης.
1.4. Οι άδειες προκηρύσσονται για την κάλυψη του συνόλου της Ελληνικής Επικράτειας.
1.5. Η διάρκεια ισχύος των αδειών θα είναι δεκαετής από την ημερομηνία της έκδοσης καθεμίας από αυτές.
1.6. Το πρόγραμμα των αδειούχων παρόχων περιεχομένου θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition) για όλη τη χρονική ισχύ της άδειας και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31.12.2021.
1.7. Διευκρινίζεται ότι δεν θα προκηρυχθούν επιπλέον άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική ισχύ των αδειών που θα χορηγηθούν, με την επιφύλαξη των όσων ορίζονται στις παραγράφους 1.8 και 9.5 της παρούσας. Θα προκηρυχθούν ωστόσο εντός του ως άνω χρονικού διαστήματος άλλες κατηγορίες αδειών παρόχων περιεχομένου, ανάλογα με τις τεχνολογικές εξελίξεις και την εκάστοτε χωρητικότητα του φάσματος
1.8. Σε περίπτωση που με την ολοκλήρωση της πα- ρούσας διαγωνιστικής διαδικασίας κάποιες από τις προκηρυσσόμενες άδειες παραμείνουν αδιάθετες, το ΕΣΡ υποχρεούται να τις επαναπροκηρύξει με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία παρόχων περιεχομένου και για δεκαετή διάρκεια, εφόσον μέχρι την δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο ΕΣΡ σχετικής αίτησης που θα συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή ύψους τριών εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (€ 3.500.000) ευρώ. Η ως άνω εγγυητική επιστολή θα καταπίπτει σε περίπτωση μη παραδεκτής συμμετοχής του υποψηφίου στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, άλλως θα επέχει θέση εγγυητικής επιστολής συμμετοχής κατά τους όρους της παρούσας…
1.9. Η διαδικασία της παραπάνω παραγράφου θα τηρηθεί αναλογικά και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μη προσέλευσης υποψηφίων.
1.10. Τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι τα εξής: Ι. Υποβολή των φακέλων αιτήσεων συμμετοχής, σύμφωνα με το κεφάλαιο 3 της παρούσας. ΙΙ. Προεπιλογή των υποψηφίων, σύμφωνα με το κεφάλαιο 5 της παρούσας. ΙΙΙ. Διεξαγωγή της δημοπρασίας και ανακήρυξη των προσωρινών υπερθεματιστών, σύμφωνα με το κεφάλαιο 6 της παρούσας. IV. Χορήγηση των αδειών στους οριστικούς υπερθεματιστές και καταβολή του τιμήματος των αδειών, σύμφωνα με το κεφάλαιο 7 της παρούσας.
1.11. Η χορήγηση των αδειών θα γίνει σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα: Δημοσίευση Προκήρυξης


1.12. Επισυνάπτονται στην παρούσα τα εξής παραρτήματα: έντυπο αίτησης συμμετοχής (Παράρτημα Ι), υπόδειγμα εγγυητικής επιστολής (Παράστημα ΙΙ) και υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης (Παράρτημα ΙΙΙ). 1.13. Η παρούσα Προκήρυξη και τα Παραρτήματα αυτής είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή στην ελληνική και αγγλική γλώσσα στο διαδικτυακό τόπο του ΕΣΡ (www.esr.gr), της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (www.media.gov.gr) και του Προγράμματος Δι@ύγεια (https://diavgeia.gov.gr). Το πλήρες κείμενο της Προκήρυξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Διακηρύξεων Δημοσίων Συμβάσεων). Περίληψη της Προκήρυξης δημοσιεύεται στην οικεία γλώσσα σε τρεις (3) ημερήσιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας του διεθνούς τύπου. Σε περίπτωση
ασυμφωνίας μεταξύ του κειμένου της προκήρυξης στα ελληνικά και της αγγλικής του μετάφρασης, υπερισχύει το ελληνικό κείμενο. 1.14. Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να ζητούν εγγράφως διευκρινίσεις σχετικά με την παρούσα Προκήρυξη μέχρι και την ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων, όπως αυτή προσδιορίζεται στην παράγραφο 1.11. της παρούσας. Οι σχετικές αιτήσεις πρέπει να αναφέρουν πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (στοιχεία υπευθύνου, τηλέ- φωνο, ηλεκτρονική και ταχυδρομική διεύθυνση) και να απευθύνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση (tv@esr.gr) του ΕΣΡ. 2. ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ



4.7. ΤΕΥΧΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ – ΤΕΥΧΟΣ ΣΤ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
4.7.1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΙΤΗΣΗΣ
ΣΤ.1. Στην αίτηση του υποψηφίου περιέχονται τα ακό λουθα:
ΣΤ.1.1. Αναλυτική παρουσίαση, από την οποία να προ- κύπτει με σαφήνεια η κατηγορία και το περιεχόμενο του προς αδειοδότηση προγράμματος.
ΣΤ.1.2. Αναλυτική έκθεση, από την οποία να προκύπτει πώς το προς αδειοδότηση πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις επιταγές του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος και στην κατά το άρθρο 1 παρ. 2 του ν. 4339/2015 υποχρέωση παροχής στο κοινό υψηλού επιπέδου υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων που διασφαλίζουν την πολι τική και πολιτιστική πολυμέρεια και την πολυφωνία στον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης. Τα παραπάνω υπό ΣΤ.1.1. και ΣΤ.1.2 στοιχεία απαιτούνται από όλους ανεξαιρέτως τους υποψηφίους, ανεξαρτήτως του αν λειτουργούν ως πάροχοι περιεχομένου κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

4.7.2. ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΕΣ ΠΑΡΟΧΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
ΣΤ.2.1. Οι υποψήφιοι που λειτουργούν ως πάροχοι περιεχομένου κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υποβάλλουν τα ακόλουθα έγγραφα:
ΣΤ.2.1.1 Τα αναλυτικά βιογραφικά σημειώματα των επικεφαλής: α) Προγράμματος, β) Ειδήσεων και Ενημέρωσης και γ) Τεχνικών Υπηρεσιών τους με ιδιαίτερη αναφορά στις ικανότητες, την εμπειρία και τη γνώση τους καθώς και την έννομη σχέση που τους συνδέει με τον υποψήφιο.
ΣΤ.2.1.2. Έντυπο αναλυτικό ημερήσιο πρόγραμμα λειτουργίας για τη χρονική περίοδο ενός (1) μηνός πριν από την υποβολή της αίτησης, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά οι πάσης φύσεως εκπομπές που μεταδόθηκαν. Για κάθε εκπομπή που περιλαμβάνεται στο ημερήσιο πρόγραμμα αναγράφεται η κατηγορία στην οποία εμπίπτει, ο τίτλος της, οι ημέρες και οι ώρες προβολής της, η τυχόν περιοδικότητα προβολής της (εφόσον πρόκειται για επαναλαμβανόμενη εκπομπή), η καθαρή της ημερήσια διάρκεια, ο συνολικός μηνιαίος χρόνος προβολής της και η τυχόν υπαγωγή της στην κατηγορία των ευρωπαϊκών έργων και στην υποκατηγορία των ευρωπαϊκών έργων ανεξαρτήτων παραγωγών (εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση).
Το ανωτέρω πρόγραμμα πρέπει κατά ελάχιστον να περιλαμβάνει τα εξής:
Ι. Τρία καθημερινά τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων συνολικής ημερήσιας διάρκειας τουλάχιστον ενενήντα (90) λεπτών.
ΙΙ. Εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου (όπως, ενδεικτικά, ιστορικές εκπομπές, εκπομπές για την ελληνική γλώσσα, εκπομπές για το βιβλίο, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες) συνολικής διάρκειας τουλάχιστον δέκα (10) ωρών μηνιαίως.
ΙΙΙ. Τέσσερις (4) τουλάχιστον από τις ακόλουθες κατηγορίες εκπομπών: εκπομπές ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας (τηλεπαιχνίδια, θεάματα, εκ- δηλώσεις κ.λπ.), ελληνικές σειρές, ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, εκπομπές αθλητικού περιεχομένου, συνολικής μηνιαίας διάρκειας καθεμιάς εξ αυτών τουλάχιστον δέκα (10) ωρών.
 IV. Tα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των άρθρων 17 και 18 του π.δ. 109/2010 για την προώθηση των ευρωπαϊκών έργων, συμπεριλαμβανομένων και των ανεξαρτήτων παραγωγών.
V. Μετάδοση δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας μεταξύ των ωρών 17.00 έως 23.00.
ΣΤ.2.1.3. Το υποβαλλόμενο πρόγραμμα συνοδεύεται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκ- προσώπου του υποψηφίου, με την οποία βεβαιώνεται ότι: Ι. Το έντυπο ημερήσιο πρόγραμμα αποτυπώνει με ακρίβεια το οπτικοακουστικό υλικό, όπως μεταδόθηκε κατά το προβλεπόμενο από την παράγραφο ΣΤ.2.1.2. της παρούσας χρονικό διάστημα. ΙΙ. Η διάρκεια του προγράμματος καλύπτει το σύνολο του εικοσιτετραώρου και ότι η κύρια γλώσσα μετάδοσης ή υποτιτλισμού είναι η ελληνική.
ΣΤ.2.1.4. Σε περίπτωση που το ήδη εκπεμπόμενο πρόγραμμα του υποψηφίου δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4339/2015, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του με την οποία δεσμεύεται ότι εντός χρονικού διαστήματος έξι (6) μηνών από τη χορήγηση της άδειας ο υποψήφιος θα μεταδίδει το προβλεπόμενο από την παράγραφο ΣΤ.2.1.2. της παρούσας πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, συνυποβάλλεται αναλυτική έκθεση σχεδιαζόμενου προγράμματος με ειδική επεξήγηση του πώς το πρόγραμμα αυτό ανταποκρίνεται στους όρους της παρούσας και τις προδιαγραφές της ΣΤ.2.1.2. παραγράφου της. Για κάθε σχεδιαζόμενη εκπομπή θα γίνεται αναφορά στην ειδικότερη κατηγορία στην οποία αυτή εντάσσεται και αναλυτική περιγραφή του περιεχομένου της και των όρων προβολής της.

4.8. ΤΕΥΧΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ – ΤΕΥΧΟΣ Ζ: ΛΟΙΠΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Ζ.1. Οι υποψήφιες εταιρίες με υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου τους βεβαιώνουν ότι εντός έξι (6) μηνών από τη χορήγηση της άδειας θα διαθέτουν τεχνολογικό εξοπλισμό και κτηριακή υποδομή που θα τους εξασφαλίζει την άρτια ψηφιακή εκπομπή του προγράμματος τους και τη μεταφορά του σήματός τους στις εγκαταστάσεις του παρόχου δικτύου, και ιδίως τα εξής:
Ι. Τεχνολογικό εξοπλισμό που αφορά τον κεντρικό έλεγχο για την παραγωγή σημάτων, τον χρονικό συγχρονισμό και την επικοινωνία των πηγών σήματος, τη διανομή των σημάτων, τη ροή του προγράμματος, τους χώρους τεχνικής επεξεργασίας και παραγωγής προγράμματος και τους σταθμούς μοντάζ, με τα αντίστοιχα τεχνικά σχέδια εγκατάστασης.
ΙΙ. Κτηριακές εγκαταστάσεις για αίθουσα κεντρικού ελέγχου, αίθουσα ροής, χώρους τεχνικής επεξεργασίας και παραγωγής προγράμματος και αίθουσα μοντάζ.

6.3. ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ
 6.3.1. Η δημοπρασία έχει ως αντικείμενο την απονομή επτά (7) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.
6.3.2. Κάθε συμμετέχων δύναται να ανακηρυχθεί υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας (1) μόνο άδειας. Σε περίπτωση που μετά το τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας κάποια από τις δημοπρατούμενες άδειες δεν έχει απονεμηθεί, ακολουθείται η διαδικασία της παραγράφου 1.8. της παρούσας.
6.3.3. Ως αποτέλεσμα κάθε φάσης νοείται η με οποιονδήποτε τρόπο ολοκλήρωση της φάσης αυτής με την ανακήρυξη προσωρινού υπερθεματιστή ή με τη διαπίστωση ως άγονης της συγκεκριμένης φάσης. Άγονη χαρακτηρίζεται μία φάση όταν αποσυρθούν ή αποβληθούν όλοι οι ενεργοί συμμετέχοντες. Σε αυτήν την περίπτωση, η άδεια της φάσης αυτής δεν χορηγείται και διεξάγεται η επόμενη φάση.
6.3.4. Οι γύροι της κάθε φάσης εξελίσσονται σε δύο διακριτά στάδια, ήτοι: Στάδιο 1 (στάδιο αποδοχής ή μη του βήματος αύξησης του γύρου από τους συμμετέχοντες) και Στάδιο 2 (στάδιο υποβολής κλειστών/σφραγισμένων προσφορών από τους συμμετέχοντες). Για κάθε φάση τηρείται από το ΕΣΡ χωριστό πρακτικό, στο οποίο καταγράφονται οι προσφορές των συμμετεχόντων ανά στάδιο και γύρο και η αντίστοιχη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο καθένας από αυτούς (ενεργός/αδρανής/ αποσυρθείς/αποβληθείς).
6.3.5. Η αποδοχή της τιμής εκκίνησης από τους συμμετέχοντες αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής σε κάθε φάση της δημοπρασίας. Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στο ποσό των τριάντα πέντε εκατομμυρίων (€ 35.000.000) ευρώ για κάθε φάση της δημοπρασίας.
6.3.6. Σε κάθε γύρο του Σταδίου 1 για όλες τις φάσεις της δημοπρασίας η τιμή αυξάνεται κατά το ποσό που ανακοινώνεται στους συμμετέχοντες από το ΕΣΡ. Η παραπάνω αύξηση αποτελεί το «βήμα αύξησης» κάθε γύρου ανά φάση της δημοπρασίας. Το βήμα αύξησης είναι πεντακόσιες χιλιάδες (€ 500.000) ευρώ για τον πρώτο γύρο κάθε φάσης. Το βήμα αύξησης των επόμενων γύρων κάθε φάσης ορίζεται από το ΕΣΡ και δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (€ 500.000) ευρώ.
6.3.7. Για κάθε μία φάση διενεργούνται πολλαπλοί γύροι πλειοδοσίας. Κατά την έναρξη διενέργειας των πολλαπλών γύρων ανά φάση και υποβολής των προσφορών, κάθε συμμετέχων, ο οποίος δεν έχει αποσυρθεί ή αποβληθεί από τη δημοπρασία και δεν ήταν πλειοδότης στην προηγούμενη φάση, χαρακτηρίζεται «ενεργός». Κάθε συμμετέχων παραμένει ενεργός εφόσον αποδέχεται την τρέχουσα τιμή γύρου και δεν έχει αποβληθεί ή αποσυρθεί από την δημοπρασία. Η μη αποδοχή της τρέχουσας τιμής γύρου έχει ως αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ο συμμετέχων «αδρανής», σύμφωνα με την παρ. 6.4.1.5 της παρούσας.
6.3.8. Μετά την ολοκλήρωση της κάθε φάσης, δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη φάση έχουν οι συμμετέχοντες που δεν αποσύρθηκαν ή δεν αποβλήθηκαν ή δεν έχουν ανακηρυχθεί προσωρινοί υπερθεματιστές σε προηγούμενη φάση της δημοπρασίας. Παραδεκτώς συμμετέχουν στην επόμενη φάση τυχόν συμμετέχοντες που δεν έχουν ανακηρυχθεί προσωρινοί υπερθεματιστές, οι οποίοι σε οποιοδήποτε γύρο της προηγούμενης φάσης άσκησαν το δικαίωμα της αδρανούς συμμετοχής, ήτοι δεν αποδέχθηκαν το βήμα του συγκεκριμένου γύρου, ή σε κάποιο γύρο υπέβαλαν άκυρη προσφορά και χαρακτηρίστηκαν «αδρανείς».
6.3.9. Μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης, οι εκπρόσωποι του συμμετέχοντος, που ανακηρύχθηκε προσωρινός υπερθεματιστής στη φάση αυτή, παραμένουν στο χώρο που τους έχει διατεθεί, ακολουθούν τους κανόνες διεξαγωγής της δημοπρασίας, υπόκεινται στους περιορισμούς της παραγράφου 6.2.2. και αναμένουν μέχρι την ολοκλήρωση των υπολοίπων φάσεων του διαγωνισμού. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπροσώπους του συμμετέχοντος που δήλωσε ότι αποσύρεται ή αποβλήθηκε από τη διαδικασία της δημοπρασίας.
6.3.10. Για την υποβολή των προσφορών θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής προσφορών το οποίο θα διατεθεί από το ΕΣΡ, σε συνδυασμό με την υποβολή των εγγράφων προσφορών της παραγράφου 6.3.16. της παρούσας. Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής προσφορών που θα επιλεγεί από το ΕΣΡ θα πληροί απολύτως όλες τις απαιτούμενες τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές που θα εξασφαλίζουν την άψογη λειτουργία του και την προστασία της μυστικότητας των προσφορών των υποψηφίων και θα έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί βάσει των απαιτήσεων του διεθνούς προτύπου διαχείρισης της ασφάλειας των πληροφοριών ISO 27001. Οι υποψήφιοι θα κληθούν από το ΕΣΡ σε εύλογο χρόνο πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας να λάβουν μέρος σε προσομοίωση της διαδικασίας, με χρήση του ως άνω ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής προσφορών.
6.3.11. Οι επτά (7) φάσεις της δημοπρασίας θα διενεργηθούν εντός της ίδιας ημέρας, εκτός εάν συντρέξει περιστατικό ανωτέρας βίας ή υποβολή ένστασης κατά τη διάρκεια διενέργειας της δημοπρασίας κατά την παράγραφο 2.2.3. της παρούσας με συνέπεια την ολική ματαίωση της δημοπρασίας ή τη διακοπή της πριν την ολοκλήρωση όλων των φάσεων. Στην περίπτωση αυτή, το ΕΣΡ θα ανακοινώσει αμελλητί στους συμμετέχοντες τη νέα ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, η οποία δεν θα απέχει περισσότερο από δύο (2) ημέρες από την αρχική.
6.3.12. Οι φάσεις της δημοπρασίας λαμβάνουν χώραν στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τις 09:00 μέχρι και τις 21:00. Το ΕΣΡ δύναται, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να παρατείνει τη χρονική διάρκεια της δημοπρασίας ή να αποφασίσει την συνέχιση της διαδικασίας και για την επόμενη (ες) ημέρα (ες), λαμβάνοντας μέριμνα για την τήρηση των όρων της παραγράφου 6.2.
6.3.13. Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος, το ΕΣΡ διατηρεί το δικαίωμα να αναστείλει ή και να ακυρώσει έναν γύρο της δημοπρασίας πριν ή και κατά τη διάρκεια αυτού. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να το γνωστοποιήσει άμεσα στους συμμετέχοντες και να ορίσει εγκαίρως την ώρα εκκίνησης για την επανάληψη του ως άνω γύρου ή την πραγματοποίηση του επόμενου.
6.3.14. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο χώρος πραγματοποίησης της δημοπρασίας πάψει να είναι κατάλληλος για τη δημοπρασία, το ΕΣΡ θα υποδείξει εναλλακτικό χώρο και χρόνο για τη δημοπρασία, εντός του νομού Αττικής.
6.3.15. Οι προσφορές των συμμετεχόντων υποβάλλονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος που θα διατεθεί από το ΕΣΡ και παράλληλα εκτυπώνονται και υποβάλλονται εγγράφως, αφού πρώτα σφραγιστούν με τη σφραγίδα της εταιρίας και υπογραφούν από τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα κάθε συμμετέχοντος.
6.3.16. Κάθε έγγραφη προσφορά αναγράφει τουλάχιστον την ταυτότητα του συμμετέχοντος, την οικεία φάση, στάδιο και γύρο της δημοπρασίας και την ημερομηνία και την ώρα υποβολής της. Για το Στάδιο 1 δηλώνεται η αποδοχή ή μη της τιμής γύρου, ενώ για το Στάδιο 2 το χρηματικό ποσό που ο συμμετέχων προσφέρει. Κάθε έγγραφη προσφορά σφραγίζεται με τη σφραγίδα της εταιρίας και υπογράφεται από τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα του κάθε συμμετέχοντος. Σε περίπτωση κοινοπραξίας, η κοινοπραξία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει σφραγίδα η οποία θα είναι αποδεκτή από όλα τα μέλη της. Ανάλογα ισχύουν και για τους μετόχους υπό σύσταση ανωνύμου εταιρίας, οι οποίοι δύνανται να χρησιμοποιούν σφραγίδα με την επωνυμία της υπό σύσταση εταιρίας. Σε περίπτωση διαφοροποίησης της ηλεκτρονικής από την έγγραφη προσφορά, υπερισχύει η έγγραφη.
6.3.17. Η υποβολή έγγραφης προσφοράς θεωρείται έγκυρη εφόσον φέρει τη σφραγίδα του υποψηφίου και υπογραφή από τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα κάθε συμ- μετέχοντος στη δημοπρασία.
6.3.18. Σε περίπτωση προβλήματος που επιφέρει τη διακοπή της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος σε οποιοδήποτε στάδιο της δημοπρασίας, οι προσφορές θα υποβάλλονται μόνο εγγράφως, σε έντυπα που θα διατεθούν από το ΕΣΡ.
6.3.19. Σε καμία περίπτωση στο Στάδιο 2 δεν επιτρέπεται η υποβολή κλειστής προσφοράς χαμηλότερης ή ισόποσης από αυτήν που έχει υποβληθεί από τον ίδιο συμμετέχοντα στον προηγούμενο γύρο.
6.3.20. Σε κάθε περίπτωση, προσφορά η οποία δεν είναι σύμφωνη με τους όρους της παρούσας θεωρείται άκυρη και απορρίπτεται.

6.4.3. ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΠΛΕΙΟΔΟΤΗ
6.4.3.1. Το ΕΣΡ ανακηρύσσει πλειοδότη τον συμμετέχοντα ο οποίος υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά σε αυτή τη φάση ή επιλέχθηκε μετά από επίλυση ισοπαλίας σύμφωνα με την παράγραφο 6.4.2.6 και επιβεβαιώνει το τίμημα με το οποίο ανακηρύσσεται πλειοδότης. Ειδικά για τις φάσεις Α2 έως Α7, το ΕΣΡ ελέγχει αν η τιμή με την οποία ο συμμετέχων πλειοδότησε είναι τουλάχιστον ίση με την υψηλότερη όλων των προσφορών αυτού όλων των προηγούμενων φάσεων και ορίζει ως τελικό τίμημα το μέγιστο ποσό μεταξύ αυτών.
6.4.3.2. Το ΕΣΡ ανακοινώνει το αποτέλεσμα μόνο στον πλειοδότη κάθε φάσης, ο οποίος χαρακτηρίζεται προσωρινός υπερθεματιστής και υποχρεούται, επί ποινή αποκλεισμού και κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής, να μην κοινοποιήσει τη συγκεκριμένη πληροφορία μέχρι την περάτωση όλων των φάσεων της δημοπρασίας. Επίσης το ΕΣΡ ενημερώνει τους λοιπούς συμμετέχοντες ότι ήταν μειοδότες για την τρέχουσα φάση, για το ποσό της υψηλότερης προσφοράς που υπέβαλαν κατά την τρέχουσα φάση και για το ποσό της υψηλότερης προσφοράς που υπέβαλαν στις ήδη διεξαχθείσες φάσεις της δημοπρασίας.
6.4.3.3. Το ΕΣΡ ανακοινώνει τη λήξη της τρέχουσας φάσης και την έναρξη της επόμενης φάσης επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία που περιγράφεται στις παρα- γράφους 6.4.1. και 6.4.2. Συμμετέχοντες στην επόμενη φάση είναι υποχρεωτικά όσοι: α) δεν έχουν αποσυρθεί από την δημοπρασία, β) δεν έχουν αποβληθεί από την δημοπρασία και γ) δεν έχουν ανακηρυχθεί προσωρινοί υπερθεματιστές.
6.4.3.4. Μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης και πριν την έναρξη της επόμενης, το ΕΣΡ θα ενημερώνει υποχρεωτικά όλους τους συμμετέχοντες για την ώρα έναρξης του πρώτου γύρου της επόμενης φάσης, την διάρκεια του γύρου, το βήμα της αύξησης, την τιμή γύρου και τον αριθμό των ενεργών συμμετεχόντων.
6.4.3.5. Μετά τη λήξη της δημοπρασίας, συντάσσεται πρακτικό από το ΕΣΡ, στο οποίο περιέχονται τα αποτελέσματα εκάστης φάσης (Α1, Α2, Α3, Α4, Α5, Α6 και Α7), σύμφωνα με την παράγραφο 6.1.1. της παρούσας, καθώς και η σειρά πλειοδοσίας με τον προσωρινό υπερθεματιστή ανά άδεια. Επιπλέον συντάσσεται ενιαίος πίνακας επιλαχόντων στον οποίο ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά, βάσει της υψηλότερης προσφοράς όλων των φάσεων που υπέβαλαν, οι συμμετέχοντες οι οποίοι δεν ανακηρύχθηκαν πλειοδότες σε καμία από τις φάσεις Α1 έως και Α7 και αναγράφεται η υψηλότερη προσφορά όλων των φάσεων της δη

7. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ
7.1. ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
7.1.1. Πριν από την ανακοίνωση του οριστικού υπερθεματιστή για κάθε δημοπρατούμενη άδεια, το ΕΣΡ δι- ενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση των αδειών οι προσωρινοί υπερθεματιστές που ανακοινώθηκαν σύμφωνα με το προηγούμενο κεφάλαιο της παρούσας. Ο έλεγχος διενεργείται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά των φακέλων αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων, με την υποχρεωτική τεχνική συνδρομή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Σε περίπτωση που κατά την κρίση του ΕΣΡ τα ως άνω στοιχεία δεν δικαιολογούν τον τρόπο απόκτησης των οικονομικών μέσων του προσωρινού υπερθεματιστή, ζητούνται πρόσθετα δικαιολογητικά.
7.1.2. Ο έλεγχος της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων των προσωρινών υπερθεματιστών ολοκληρώνεται από το ΕΣΡ εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την ανακοίνωση των προσωρινών υπερθεματιστών. Στην περίπτωση που προκύψει από τον έλεγχο ότι δεν δικαιολογείται η υποβληθείσα οικονομική προσφορά του προσωρινού υπερθεματιστή, ο ως άνω υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής και καταπίπτει η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στη διαγωνιστική διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή, τη θέση του καταλαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης σύμφωνα με τον ενιαίο πίνακα κατάταξης επιλαχόντων της παραγράφου 6.4.3.5 της παρούσας, κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών του μέσων σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.
7.1.3. Μετά την ανακήρυξη όλων των οριστικών υπερθεματιστών, συντάσσεται σχετικό πρακτικό από το ΕΣΡ, το οποίο αναρτάται στην ιστοσελίδα του.
7.2. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ
7.2.1. Το τίμημα κάθε άδειας καταβάλλεται από τον οριστικό υπερθεματιστή σε δέκα (10) ετήσιες ισόποσες δόσεις, με ισάριθμες τραπεζικές επιταγές που εκδίδονται σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου και κατατίθενται στην αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών με παράλληλη υποβολή στο ΕΣΡ επικυρωμένου αντιγράφου της σχετικής πράξης κατάθεσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ανακήρυξη του οριστικού υπερθεματιστή σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, καθεμία δε από τις επόμενες δόσεις καταβάλλεται εντός του μηνός Ιανουαρίου κάθε ημερολογιακού έτους.
7.2.2. Σε περίπτωση που ο οριστικός υπερθεματιστής δεν καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος εντός της ανωτέρω οριζόμενης προθεσμίας, κηρύσσεται έκπτωτος και καταπίπτει η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στη διαγωνιστική διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή, τη θέση του καταλαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης επιλαχόντων της παραγράφου 6.4.3.5 της παρούσας, κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών του μέσων σύμφωνα με την παράγραφο 7.1.
7.2.3. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής οιασδήποτε εκ των επόμενων δόσεων του τιμήματος από τον οριστικό υπερθεματιστή, ανακαλείται η άδεια και ακολουθείται η διαδικασία της παραγράφου 1.8. της παρούσας.
7.2.4. Μετά την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος της άδειας, οι οριστικοί υπερθεματιστές ανά άδεια ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ.

 Αριθμό προγράμματος της χορηγούμενης άδειας που του αντιστοιχεί (Logical Channel Number – LCN)
7.2.5. Με απόφαση του ΕΣΡ, χορηγούνται οι προκηρυσσόμενες άδειες στους οριστικούς υπερθεματιστές εντός προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών από την ανακοίνωση της παραπάνω παραγράφου. Κάθε οριστικός υπερθεματιστής επιλέγει τον αριθμό προγράμματος της χορηγούμενης άδειας που του αντιστοιχεί (Logical Channel Number – LCN) εντός του εύρους που έχει καθοριστεί με την με αριθμό 717003/2014 απόφαση της ΕΕΤΤ (Β΄ 1693), ξεκινώντας από αυτόν που έχει καταβάλει το υψηλότερο τίμημα για την απόκτηση της άδειας. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, η σειρά επιλογής των οριστικών υπερθεματιστών στους οποίους αφορούν οι αντίστοιχες άδειες καθορίζεται με βάση τη χρονολογική σειρά με την οποία ανακηρύχθηκαν πλειοδότες. Αν η χορήγηση των αδειών έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί δημοπρασία σύμφωνα με τους όρους της παραγράφου 5.2.5. της παρούσας, η σειρά επιλογής των οριστικών υπερθεματιστών καθορίζεται με κλήρωση στην οποία καλούνται οι αδειούχοι. Η σχετική δήλωση επιλογής κάθε οριστικού υπερθεματιστή δεν ανακαλείται.
9. ΟΡΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ
9.1. Οι άδειες που χορηγούνται μετά τη λήξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, όπως αυτή περιγράφεται στην παρούσα Προκήρυξη, τελούν υπό τους όρους του άρθρου 14 του ν. 4339/2015.
9.2. Σε περίπτωση παρόχων περιεχομένου οι οποίοι έχουν αναλάβει την υποχρέωση να συμμορφωθούν με μία ή περισσότερες αρνητικές ή θετικές προϋποθέσεις, κατά τα τεύχη Α΄ έως Ε΄ και Ζ΄ της παρούσας Προκήρυξης, η εκπομπή του προγράμματος από τον πάροχο δικτύου επιτρέπεται μόνον αφότου υπάρξει πλήρης συμμόρφωση στις ως άνω προϋποθέσεις και αυτό βεβαιώνεται με σχετική πράξη του ΕΣΡ. Μέχρι την έκδοση της πράξης αυτής, δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση της επιχείρησης του παρόχου περιεχομένου.
9.3. Απαγορεύεται η αλλαγή της χρήσης της άδειας, καθώς και η τροποποίηση των όρων των χορηγούμενων αδειών.
9.4. Με απόφαση του ΕΣΡ χωρεί υποχρεωτικά ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας στις περιπτώσεις που καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 1 και 2 του ν. 4339/2015. Η χορηγηθείσα άδεια ανακαλείται επίσης κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 7.2.3. της παρούσας.
9.5. Σε περίπτωση ανάκλησης άδειας κατά τα ανωτέρω, το ΕΣΡ την επαναπροκηρύσσει σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην παράγραφο 1.8. της παρούσας.

(«Αναλυτικά η προκήρυξη του ΕΣΡ»)